Archives

Volgorde per auteur

 

Gemeente Raalte trotse finalist MKB INFRA AanbestedingsAward

De gemeente Raalte is genomineerd voor de landelijke MKB INFRA AanbestedingsAward 2019. Deze prestigieuze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan de gemeente die het meest vriendelijk aanbesteed op het gebied van grond-, weg- en waterbouw. De andere twee genomineerde gemeenten zijn Almere en Den Haag. Op donderdag 17 januari 2019 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de InfraTech in Rotterdam.

De jury beschouwt de drie genomineerde gemeenten als voorbeeld en inspiratiebron voor andere aanbesteders van infrastructurele werken. Wethouder Melenhorst: “In de gemeente Raalte vinden we het belangrijk dat er een gelijk speelveld is voor grote en kleine bedrijven, waardoor eerlijke concurrentie gestimuleerd wordt. Deze nominatie bevestigt dat we samen met de ondernemers op de goede weg zitten.”

De award is in het leven geroepen om opdrachtgevers uit overheden en semi-overheden te stimuleren mkb-bedrijven betere kansen bij opdrachten te bieden. Met de prijs hoopt MKB INFRA op initiatie van vernieuwende oplossingen en een optimale prijs-prestatieverhouding. Eerdere prijswinnaars waren de gemeenten Nijmegen, Steenwijkerland, Tilburg en Enschede.

Deventer wil zes panden als monument aan gaan wijzen

Zes panden worden onderzocht om te bepalen of ze gemeentelijk monument worden. De Bond Heemschut en het Cuijpersgenootschap hebben hierom verzocht. Het gaat om relatief jonge monumenten uit de negentiende eeuw zoals bijvoorbeeld de Bussink Koekfabriek of de Maranathakerk, een ontwerp van architecten Aldo en Hanny van Eijck.

Verantwoordelijk wethouder Carlo Verhaar: “Deventer heeft veel monumenten die we beschermen. Het is van belang dat we ook de pareltjes uit de recente geschiedenis behouden voor de stad. Dat betekent niet dat er niets meer kan, maar dat bij een verandering, belangrijke elementen behouden blijven. We doen het heel zorgvuldig dus eerst doen we onderzoek.”

Het gaat om de volgende panden:
• Bussink Koekfabriek, Bussinkweg 3
• Voormalig hoofdkantoor Thomassen en Drijver, Zutphenseweg 51
• Voormalig Nederlands Hervormd wijkcentrum, Johannes Van Vlotenlaan 85
• Maranathakerk, Maranathaplein 1
• Voormalige Vrouwenarbeidsschool, Diepenveenseweg 136/136A
• Voormalig Pathologisch- anatomisch en Bacteriologisch- serologisch Laboratorium, H.G. Gooszenstraat 1.

Voorbescherming
Door het besluit van het college krijgen de panden voorbescherming. Dat betekent dat ze bij een vergunningaanvraag al als monument worden behandeld. Nu volgt onderzoek en wordt advies gevraagd aan de commissie monumenten. Daarna neemt het college een definitief besluit waarbij naast de monumentale waarden ook de belangen van de eigenaren worden gewogen.

Stadspoortgarage Deventer vanaf 21 december weer open

Op vrijdag 21 december om 13 uur wordt de Stadspoortgarage officieel geopend door wethouder Frits Rorink. Vanaf die dag is de Stadspoortgarage weer in gebruik. De garage was de afgelopen 7 maanden gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden.

Het bovendek van de garage is geheel vervangen, de entrees zijn vernieuwd en de brandveiligheid is verbeterd. Na de werkzaamheden heeft de garage een lichte en moderne uitstraling gekregen. Er is onder meer ledverlichting aangebracht. De totale investering bedraagt 1,5 miljoen euro.

Gratis parkeren
Vanaf vrijdagochtend 21 december 8 uur tot dinsdagochtend 1 januari 8 uur kunnen mensen gratis parkeren in de Stadspoortgarage. Vanaf de Stadspoortgarage kunnen mensen snel via de Nieuwstraat de stad in lopen.

Veilig en toegankelijk
De Stadspoortgarage verkeerde al enkele jaren in slechte staat. Het bovendek was niet bruikbaar vanwege betonrot en was deels afgesloten. Met het opknappen van de garage komt de gemeente tegemoet aan de wens van de buurt om de Stadspoortgarage veiliger te maken. Zo is er een hek gekomen bij de entree van de parkeergarage voor de begane grond. Tot nu toe was de begane grond van de parkeergarage open en gold als straatparkeren.

Dickens Festijn Deventer Bergkwartier zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

Foto: Ronald Hissink

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie op zaterdag 15 en zondag 16 december in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden.

Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00-17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid.
Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.  De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.

Volop theater en muziek
Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert.  Dit jaar vindt de 28e editie van het festijn plaats. Het Dickens Festijn is jaarlijks een groot succes en is door de Provincie Overijssel aangemerkt als één van de beeldbepalende evenementen van Overijssel.

Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het groot aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. U komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.
Daarnaast is er beide dagen een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten.

Deventer Kerststad
Daarnaast staat Deventer tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten.
De winkels in de sfeervol verlichte binnenstad zijn zaterdag 15 en zondag 16 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 13 december is er tot 21.00 uur in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond. Op de Brink vindt op zaterdag 15 december de wekelijkse warenmarkt plaats. Op zondag 16 december is er op de Brink een markt in kerstsfeer van 11.00 tot 17.00 uur.
De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 13 t/m zaterdag 15 december. Open: donderdag 14.00-21.00 uur, vrijdag 10.00-21.00 uur en zaterdag 10.00-18.00 uur. Toegang: € 3,- (t/m 12 jaar gratis). Ingang: Grote Kerkhof 42, tegenover de Grote Poot. Daarnaast vinden er op zondag 16 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Grote of Lebuinuskerk (Grote Kerkhof, ingang onder de toren) en Broederenkerk (Broederenstraat 18) met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

Openbaar vervoer en parkeren
Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. NS zet 15 en 16 december langere treinen in. Verder rijden de Sprinters vanaf Apeldoorn en Almelo twee keer per uur in plaats van één keer per uur. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het slechts 3 minuten lopen naar het centrum.  Het Dickens Festijn begint al op het NS station. Bezoekers aan het festijn worden verwelkomd door Christmas Carol Singers en Dickens-acteurs uit de beroemde boeken van Charles Dickens. Plan uw reis vooraf via de NS-Reisplanner Xtra App of via www.ns.nl, of tel. 0900-9292 (€ 0,70 ct/pm).

Indien u met de auto komt, volgt u komende vanaf de A1 de borden naar een extra, bewaakt parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden op 15 en 16 december van 8.30-18.30 uur (9 euro per auto). In de Deventer binnenstad kunt u onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open). Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute.

Op de Pothoofd worden extra invalidenparkeerplaatsen ingesteld.
Fietsen kunnen gratis en bewaakt gestald worden bij het NS-station en de fietsenstallingen Op de Keizer (achter de HEMA) en het Lamme van Dieseplein, beiden geopend van 8.45 tot 17.30 uur. Daarnaast kunnen fietsen onbewaakt gestald worden aan de Gedempte Gracht.

Organisatie
Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik.  Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Nederlandse Spoorwegen, hoofdsponsor NV Bergkwartier en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.
Meer informatie:
www.dickensfestijn.nl

Dickens Festijn 2017 in Deventer. Foto Rob Voss

 

Lotte de Wit ontvangt gewonnen fiets

Het is alweer even geleden dat de Sallandse Wandelvierdaagse plaatsvond, maar het had nog een verrassend mooi staartje voor de Raaltese Lotte de Wit. Elk jaar doen de vierdaagse kinderen mee aan de prijzenverloting van de Sallandse Wandelvierdaagse. Al 10 jaar lang schenkt Kruiper Tweewielers een gloednieuwe fiets naar keuze. En dit jaar werd op het hoofdpodium de startkaart van Lotte de Wit getrokken door Alie Ananas. Vol verwondering en ongeloof nam ze de symbolische hoofdprijs in handen. Vlak na de SW4D worden de kinderen in de winkel uitgenodigd om tussen al die mooie fietsen een keuze te maken. Het werd een stoere zwarte Cortina meidenfiets die nog niet in de winkel stond, maar begin december zou arriveren. Vandaag was het zover. Uit handen van Caroline en Marcel Kruiper werd de fiets en de papieren overhandigd. Op naar vele plezierige fietskilometers. Maar het goede nieuws houdt niet op. De organisatie van de SW4D heeft te horen gekregen dat ook de komende 5 jaren dé fiets van Kruiper Tweewielers hoofdprijs blijft tijdens de prijzenverloting van het SW4D Kidsprogramma. ‘We waren al zeer dankbaar voor de jarenlange samenwerking, maar deze verlenging is geweldig’, aldus Maaike Heethaar namens de organisatie van de SW4D. ‘Voor vele kinderen is de fiets een extra motivatie om alle dagen deel te nemen’.

Het artikel Lotte de Wit ontvangt gewonnen fiets verscheen het eerst op Salland1.