Archives

Volgorde per auteur

 

FORT EUROPA : We hebben er een zooitje van gemaakt.

Fort Europa naar de tekst van Tom Lanoye is een geestig en messcherp muziektheater (van gospel tot Wagner) waarin acht jonge acteurs, zangers, performers verlangen naar een nieuwe wereld. Ze zoeken troost bij elkaar en willen niet meer bij deze wereld, bij dit Europa horen. Ze willen gewoon weg. Ver weg. De voorstelling staat op 8 november in de Deventer Schouwburg.

Het oude continent valt kibbelend uiteen. Het bouwt een muur om zich heen, om gelukszoekers en vluchtelingen buiten te houden en vervolgens zelf gek te worden binnen de muren. Europa is versleten, verkracht en verteerd. Niet door mensen van buiten, maar door de Europeanen zelf. We hebben jammerlijk gefaald. De oude mens heeft afgedaan, lang leve De Nieuwe Mens!

Tom Lanoye

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schreef Fort Europa als novelle en politieke redevoering, de eigenzinnige regisseur Michiel De Regt maakt er muziektheater van. Lanoye schreef zijn tekst in 2005, lang vóór de Arabische Lente, de duizenden verdronken migranten en de terroristische aanslagen in Europa zelf.

Lanoye: ‘Fort Europa is geen politiek, filosofisch, crematorium of pamflet, maar ook grappig, absurd en uiterst actueel. Het publiek wordt uitgedaagd om het eens of oneens te zijn met het mozaïek van uitzinnige of uiterst logisch lijkende stellingen. Om voorbij het stadium van ouwehoeren te komen en de angst voor bijvoorbeeld migratie niet laten opkloppen of misbruiken.’

Fort Europa is een voorstelling met intelligente , hilarische dialogen en pakkende muziek.

‘De oude Europese mens is failliet en er is maar één conclusie mogelijk: We hebben er een zooitje van gemaakt. Het is tijd voor vernieuwing. Het is tijd voor De Nieuwe Mens.

Fort Europa

Vrijdag 8 november| 20.30 uurHet hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht FORT EUROPA : We hebben er een zooitje van gemaakt. verscheen eerst op Salland TV.

Bewegen en zwemmen in Tijenraan op landelijke stakingsdag onderwijs

Woensdag 6 novemberis erweereen landelijke stakingsdag binnen het onderwijs. Ook een aantal scholen in de gemeente Raalte is die dag (deels) gesloten. Voor de kinderen die komende woensdaggeen les hebben, organiserenSportbedrijf Raalte en Sport BSO inOranje een beweeg-en zwemprogrammain sportcentrum Tijenraan.Beweegprogramma in de sporthalHet beweegprogramma bestaat uit een uur bewegen en spelen in de sporthal van Tijenraan. Tussen 10.15-11.15 uur kunnen de leerlingen van groep 3 en 4 meedoen aan de leuke activiteiten, van 11.15-12.15 uur zijn de leerlingen van groep 5 en 6 welkom en de leerlingen van groep 7 en 8 kunnen van 12.15-13.15 uur in beweging komen. Aansluitend zwemmen in zwembad TijenraanAansluitend aan het beweegprogramma kunnen de leerlingen zwemmen in Zwembad Tijenraan. Het zwembad is woensdag 6 november extra vroeg geopend. Vanaf 11.30 uur is één van de baden geopend en kan er gebruik gemaakt worden van de glijbaan. Vanaf 14.00 uur zijn alle baden geopend. Het zwembad sluit die dag om 17.00 uur.Opgave en kostenOpgeven voor de activiteiten is niet nodig. Het beweegprogramma in de sporthal is gratis toegankelijk en voor toegang tot het zwembad geldt het reguliere tarief van €4,10. Deelname aan alleen het beweegprogramma of de zwemactiviteiten is natuurlijk ook mogelijk. Leerlingen van de School van de Week (basisschool De Linderte) mogen komen zwemmen voor € 3,-. Meer informatie over de school van de week: www.sportbedrijfraalte.nl/schoolvandeweek. Meer informatieAlle leerlingen ontvangen komende maandag een brief met meer informatie via de scholen. Die brief en meer informatie is ook te lezen op de website van Sportbedrijf Raalte: www.sportbedrijfraalte.nl.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Bewegen en zwemmen in Tijenraan op landelijke stakingsdag onderwijs verscheen eerst op Salland TV.

Arend Spijker: 100km/u om stikstofuitstoot uit te dringen

Sinds een aantal dagen heb ik een ‘100 km sticker’ op mijn auto. Ik heb dit gedaan omdat ik het een sympathiek idee vind. Maar eerlijk gezegd ook wel een beetje als ‘stok achter de deur’! Al weer een paar jaar geleden had ik mij zelf al eens ‘opgedragen’ niet harder dan honderd kilometer per uur te rijden op snelwegen.

Door Arend Spijker

Ik moet eerlijk bekennen dat ik regelmatig weer ‘in de fout ging’. Ik hou namelijk wel van ‘stevig rijden’, en vaak ben ik op mijn manier, nogal druk, vooral op autosnelwegen wil ik meestal gewoon zo snel mogelijk van ‘A naar B’.  Ik betrap mij er dan regelmatig op dat ik toch weer harder reed dan ik beloofd had!

Die 100km-sticker is dan ook meer ‘een stok achter de deur’ om echt te doen wat ik met mijzelf heb afgesproken. Je wilt toch niet het risico lopen om te worden aangesproken door mede-automobilisten dat je, ondanks die sticker op je auto, toch nog harder rijdt?!

De Raad van State bepaalde eerder dit jaar dat er te veel stikstof wordt uitgestoten, een stofje waardoor sommige planten, als gras en brandnetels het extra goed doen, maar daarentegen zijn er veel meer planten die de strijd daardoor verliezen, die verdwijnen daardoor. Vervolgens verdwijnen ook de insecten die van die planten leven en uiteindelijk hebben ook reptielen en sommige vogels daardoor onvoldoende voedsel en kunnen hier niet meer leven.

Anders gezegd, de biodiversiteit in veel natuurgebieden verminderd drastisch door de stikstofdepositie.

Boerenprotest
Afgelopen tijd zagen we veel boeren protesteren. Boeren hebben blijkbaar de indruk dat het stikstofprobleem eenzijdig op hun bordje wordt gelegd, ze voelen zich vaak onbegrepen.

Als boerenzoon begrijp ik dat ook wel een beetje. En door die sticker wil ik ook hen laten zien dat het stikstofprobleem ook mijn probleem is. Ik kan niet om de feiten heen. Volgens het onafhankelijk onderzoekinstituut RIVM, komt de uitstoot van stikstof in Nederland, voor ca.45% van de agrarische bedrijven.

Maar ik vind dat wij allemaal, dus alle burgers, verantwoordelijk zijn voor dit stikstofdebacle! Wij zijn namelijk allemaal consument van producten die boeren produceren. Indirect zorgen wij allemaal, alle burgers in ons land, dat er een stikstofprobleem is!

Zelf wat doen
Boeren zullen moeten inleveren, maar ook ik en alle andere burgers dus ook! Allemaal zullen wij een steen(tje) moeten bijdragen. Zo probeer ik mijn (vers)producten zoveel mogelijk te halen bij de (biologische)boer om de hoek. En ondanks dat ik een lekker stukje vlees heerlijk vind, probeer ik ook dit gebruik te minderen.

Benzinevoordeel
Terug naar mijn auto. De hoeveel stikstof die auto’s uitstoken wordt bepaald door de liters brandstof die ze verbruiken. Het is heel simpel, hoe langzamer ik rij, hoe minder stikstof mijn auto uitstoot! Als ik in plaats van 130 kilometer per uur, maar 100 kilometer per uur rij, dan stoot ik gemiddeld een kwart minder stikstof uit!

Er is berekend dat je bij een reistijd van 2.30 uur, met een constante snelheid van 130 km per uur, hooguit een half uur korter onderweg bent. Voor de meeste automobilisten zal het tijdverlies daarom dan ook maar gering zijn! Een bijkomend voordeel van langzamer rijden is dat het ook de doorstroming verbetert. Volgens een transportwetenschapper zou de ideale snelheid voor een optimale doorstroming op een snelweg, zelfs maar 90 kilometer per uur zijn!

Voor mij is ook een belangrijke reden om langzamer te rijden, de veiligheid. Een lagere snelheid betekent gewoon veel minder ongelukken en dus ook minder doden en zwaar letsel!

Resumé
Omdat ik het stikstofprobleem serieus neem, gebruik ik zo weinig mogelijk de auto. En tijdens mijn autogebruik matig ik mijn snelheid.

Er zijn meerdere redenen om kritisch te zijn op mijn autogebruik. Maar ik wil vooral laten zien dat niet alleen boeren maar wij allemaal, mee kunnen helpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Mijn belangrijkste motivatie is daarbij, om ook zelf een (kleine) bijdrage te leveren aan een gezonde(re) aarde.

Doe je mee?
Daarom rij ik vanaf nu op de snelweg niet harder dan 100 kilometer per uur en die sticker moet mij daarbij helpen!
Wie volgt? Zie www.100km.nl

Het bericht Arend Spijker: 100km/u om stikstofuitstoot uit te dringen verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Arend Spijker: 100km/u om stikstofuitstoot uit te dringen verscheen eerst op Salland TV.

Nieuwe editie ondergronds festival Kelderfest

Nieuwe editie ondergronds festival Kelderfest

Muzikale ontdekkingstocht door Deventer

Op 29 februari 2020 vindt een nieuwe editie plaats van Kelderfest. Dit festival zal zich voornamelijk ondergronds afspelen, in kelders en souterrains van de binnenstad van Deventer. Zo kan je bijvoorbeeld in een crypte van een kerk naar een concert kijken en luisteren!

Het festival begint met een aantal grote concerten op historische locaties, o.a. in het Penninckshuis en de Lebuinuskerk. Na deze concerten kunnen mensen ondergronds voor wat intiemere concerten. Het publiek krijgt niet alleen de kans om internationaal en nationaal talent van dichtbij te zien, maar ook om de normaal onzichtbare kelders en cryptes van Deventer via een fictief metronetwerk te verkennen. Sociëteit De Hereeniging en Museum De Waag hebben al aangegeven mee te doen. Dat geldt ook voor Vondst met de crypte van de Lebuinuskerk.

Kelderfest is een initiatief van Burgerweeshuis, De Nieuwe Oost, Deventer Verhaal en De Perifeer, met intieme optredens in kelders en souterrains door heel Deventer. Het vond eerder plaats in 2017. Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar.
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Nieuwe editie ondergronds festival Kelderfest verscheen eerst op Salland TV.

Rijkswaterstaat: Meerdere afsluitingen N35 Zwolle-Nijverdal tussen vrijdag 8 en zaterdag 16 november 2019

Meerdere afsluitingen N35 Zwolle-Nijverdal tussen vrijdag 8 en zaterdag 16 november 2019

Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan en langs de N35. In verband met deze asfalt- en maaiwerkzaamheden is de N35 tussen Zwolle-Nijverdal in beide richtingen tussen vrijdag 8 november en zaterdag 16 november gefaseerd afgesloten. Tijdens de afsluitingen moet het verkeer rekening houden met een omleidingsroutes en extra reistijd tussen 10 – 30 minuten.

Afsluitingen in beide richtingen

· N35 bij Raalte tussen de Nieuwe Deventerweg en de Ommerweg (N348). Van 8 november 20.00 uur tot 9 november 23.59 uur

· N35 tussen Raalte en Nijverdal. Van 13 november 18.30 uur tot 14 november 06.30 uur en van 14 november 18.30 uur tot 15 november 06.30 uur.

· N35 tussen Wijthmen en Raalte. Van 15 november 22.00 uur tot 16 november 16.00 uur.

Onderhoudswerkzaamheden

De snel- en autowegen in Nederland zijn van een goede kwaliteit. Om dit zo te houden voert Rijkswaterstaat regelmatig beheer- en onderhoudswerkzaamheden uit. Zo kunnen mensen en goederen ook in de toekomst vlot en veilig hun bestemming bereiken.

Advies aan weggebruikers

• Pas uw vertrektijd aan vanwege een langere (omleidings)route én kans op file(s).

• Raadpleeg de actuele verkeersinformatie via de app Rijkswaterstaat Actueel of @RWSverkeersinfo.

• Volg de aanwijzingen op de borden boven en langs de weg voor de omleidingsroutes.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina geplande werkzaamheden of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 (7 dagen per week bereikbaar: ma t/m vr van 07.00 tot 20.00 uur en za en zo van 10.00 tot 18.30 uur).


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Rijkswaterstaat: Meerdere afsluitingen N35 Zwolle-Nijverdal tussen vrijdag 8 en zaterdag 16 november 2019 verscheen eerst op Salland TV.