TekstTV

Volgorde op categorie

Auto Added by WPeMatico

 

Anton Pieck Winterfestijn in Olst

Op 7 december zijn de Sinterklaascadeautjes uitgepakt, de letters en pepernoten opgegeten en dompelen we ons heerlijk onder in de sfeer van Anton Pieck. Levendige oud-Hollandse taferelen van begin vorige eeuw worden uitgebeeld door inwoners van Olst-Wijhe en omstreken. Het zal u in verwarring brengen. “In welke tijd ben ik beland?” Personages die zo uit de tekeningen van Anton Pieck lijken te zijn gestapt, bevolken dan het centrum van Olst.

Maar dat is nog lang niet alles. Om maar wat te noemen: oude ambachten worden uitgeoefend op verschillende plekken, er is een nostalgische markt, (die overigens elk jaar groter wordt). OSV ’95 verzorgt dansvoorstellingen, de Olster Harmonie brengt winterse deuntjes ten gehore, het duo Hans Payens & Wouter Vrij laten u van passende muziek genieten. Evenals de accordeonvereniging die zal optreden “Bij de Buren”. Muziekschool Olst-Wijhe zal spelen bij Galerie van der Plas. Op het hoekje bij schoenwinkel Nobach is achtereenvolgens het Mannen-, Gemengd- en het Wereldkoor te beluisteren en Nobiz zal al zwervend door de straten hun liederen ten gehore brengen.

Winterfestijn ook Jeugdfestijn

Voor de kleinsten is er een kindercarrousel, een toverlantaarn “Laterna Magica” bij Theateratelier Toi Toi Toi, er kan stokbrood worden gebakken op een houtvuur en over de markt verspreid zijn er verschillende oud-Hollandse spellen te doen, gemaakt door ABC de Cirkel. Gerda van Dieren gaat portret tekenen in het voormalige pand van Blokker, bij boekhandel Korten wordt voorgelezen uit oude jeugdboeken en bij petit café de Olsterhof zal een korte film over Anton Pieck te zien zijn.

En o ja….. u hoeft geen honger of dorst te lijden, er is voldoende aanwezig voor de inwendige mens.

Om 16.00 uur zal de ambtsketen door burgemeester Ton Strien worden overgedragen aan de Anton Pieck Winterfestijn burgemeester Walter Dorelijers, bij het podium naast Schoenwinkel Nobach.

Ontmoet elkaar en heb het gezellig samen! Aanstaande zaterdag centrum Olst van 16.00-20.00

Mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Kunst-en Cultuur Olst-Wijhe en Natuurlijk Olst (Ondernemersver. GO)

Nog even een praktische mededeling: Parkeren op het Kerkplein, bij Aldi en parkeerplaats Aletta Jacobsplein. www.theaterlangsdeijssel.nlHet hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Zeven nieuw getrainde Taalpuntvrijwilligers

Zeven nieuw getrainde Taalpuntvrijwilligers

Taal is overal, en taal is elk moment onmisbaar. Op het werk, in de winkel, op het schoolplein: lezen, spreken en schrijven zijn basisvaardigheden die ieder mens nodig heeft om mee te doen in de samenleving. Ook rekenen en digitale vaardigheden horen bij deze basisvaardigheden.

Bij het Taalpunt in de Bibliotheek kan iedereen terecht die hulp nodig heeft bij basisvaardigheden. Vrijwilligers geven vanuit het Taalpunt ondersteuning op maat. Deze week hebben zeven nieuwe vrijwilligers de training afgerond en staan nu klaar om nieuwe mensen te helpen. De vrijwilligers ontvingen hun certificaat uit handen van wethouder Gerria Toeter van de gemeente Raalte en de voorzitter van Taalpunt Raalte Arnoud Wiersma.

Het Taalpunt houdt elke week spreekuur in de Bibliotheek. Meer informatie over ondersteuning bij basisvaardigheden en het Taalpunt is te vinden op de website van de Bibliotheek Salland: www.bibliotheeksalland.nl/taal


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Antwoord op stikstofcrisis komt uit Deventer

Ingenieur Rene Cornelissen uit Deventer vindt effectieve stikstofstripper uit die stikstofuitstoot bij melkveehouderijen halveert.

29 november 2019

Antwoord op stikstofcrisis

Ingenieur uit Deventer ontwikkelt effectieve stikstofstripper

De afgelopen maanden is stikstof misschien wel het meest besproken onderwerp in Nederland. Van bouwstops, boerenprotesten en dreigende faillissementen tot noodmaatregelen van het kabinet. De stikstofcrisis domineerde het nieuws en staat nog steeds hoog op de politieke agenda.

Halvering uitstoot in plaats van veestapel
De politiek zoekt naar alle mogelijke reducties van stikstofuitstoot om zodoende ruimte te maken voor de benodigde bouw van wegen en huizen. De oplossing wordt veelal in de agrarische sector gezocht met bijvoorbeeld een halvering van de veestapel. Ingenieur Rene Cornelissen uit Deventer heeft echter een maatregel ontwikkeld die veel meer impact heeft dan alle tot nu toe geopperde maatregelen bij elkaar; namelijk de inzet van stikstofstrippers op melkveehouderijen.

De stikstofstripper
Een stikstofstripper is een technische installatie die de stikstof uit dierlijke mest haalt en vastlegt in een bio-kunstmest. Daarmee kan de stikstof uit de dierlijke mest niet meer ontsnappen naar de lucht vanuit de opslag of als het wordt uitgereden op het land.

Figuur 1 – Schematische weergave stikstofstripper (uitgebreidere uitleg & animatie)
Waarom op melkveehouderijen?
Van alle stikstof die in Nederland neerslaat is 45% afkomstig van de Nederlandse landbouwsector. Van de totale stikstofuitstoot van de landbouwsector is 57% afkomstig van koeien. Om deze reden is het zo essentieel om juist bij melkveehouderijen een grote besparing te realiseren. Een halvering van de uitstoot hoeft volgens Cornelissen echter niet een halvering van de veestapel te betekenen. De stikstofstripper biedt uitkomst.

Voorkomen van stikstofuitstoot
Stikstof ontsnapt met name direct in de stal aan de mest. Het is dus zaak om de mest zo snel mogelijk uit de stal in de stikstofstripper te krijgen. Daar wordt de stikstof die naar de lucht kan ontsnappen verwijderd uit de mest en vastgelegd in een vorm die niet meer makkelijk naar de lucht ontsnapt. De mest die overblijft kan nu prima worden opgeslagen en uitgereden over het land zonder dat dit noemenswaardige stikstofuitstoot tot gevolg heeft. Hiermee zijn de belangrijkste bronnen van uitstoot op de boerderij met ruim 80% verminderd. De vastgelegde stikstof kan net als kunstmest op het land gebracht worden zonder dat hierbij veel stikstof vrijkomt.
Met een stikstofstripper op iedere melkveehouderij in Nederland kan er maar liefst 10% bespaard worden op de totale Nederlandse stikstofuitstoot” aldus Cornelissen.

Operationele oplossing
De eerste stikstofstrippers draaien inmiddels bij een paar voorlopers. “Bij boeren die hun nek uit durven steken voor duurzame bedrijfsvoering. Het begin is er. Nu nog de grote uitrol. Hiervoor is echter steun van de overheid nodig. De wetgeving biedt nu geen ruimte voor dit soort stikstofuitstoot beperkende technologie. Als er grote stappen gezet moeten worden, is het zaak die ruimte snel te bieden. De politiek is hierin aan zet”, zo sluit uitvinder Cornelissen van CCS Energie-advies af.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Sallandreünie op zondagmiddag Luttenbergsfeest

Zondag 18 augustus was weer een fantastische afsluiter van het Luttenbergsfeest! Vele mensen wisten de weg naar het dorp te vinden om de afsluitende dag van het feest mee te maken. Al om 10.00 waren er al bezoekers aanwezig bij de kerkdienst in de grote feesttent. Na de mis was er koffie en cake en kon even nagepraat worden. Waarna


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Betere verdeling van ruimte op het spoor

Het Oostelijke deel van Nederland krijgt met de trein een betere aansluiting op de Randstad. ProRail heeft voor 2020 de ruimte op het spoor verdeeld. Reizigers uit Apeldoorn, Deventer en Harderwijk profiteren hiervan. Spoorwegbeheerder ProRail heeft de beschikbare ruimte op het spoor in 2020 berekend en verdeeld over de 34 reizigers- en vervoersorganisaties die van het spoor gebruik maken. Op


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl