Salland

Volgorde op categorie

Auto Added by WPeMatico

 

Project Gagelmansven Hellendoorn wint Gemeentelijke Landschapsprijs 2019

FOTO: Kirsten Schutten. Met de Landschapsprijs stimuleert Landschap Overijssel gemeenten om zich in te zetten voor behoud, beheer en ontwikkeling van het landschap. Dit jaar is de prijs niet naar een gemeente gegaan, maar naar een gemeentelijk project. Het winnende project komt uit de gemeente Hellendoorn, het Gagelmansven. Met z’n allen hebben de deelnemers van de groep de prijs in ontvangst tijdens de Contactdag Gemeenten. Dit is een netwerkbijeenkomst die Landschap Overijssel jaarlijks organiseert voor ambtenaren en bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het landschap in hun gemeente, dit jaar in Partycentrum De Zandstuve in Den Ham. Naast het project Gagelmansven waren de projecten Bees are Few (Hof van Twente) en de Trekvaartzone (Kampen) genomineerd. De inwoners van Overijssel hebben massaal meegestemd.

Het landschap is van en voor ons allemaal. Maar dit betekent niet dat het landschap een vanzelfsprekendheid is. Het heeft lange termijn aandacht en onderhoud nodig. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol omdat zij samen met inwoners op lokaal niveau invloed hebben op ontwikkelingen in het landschap.

Trotse inwoners Gagelmansven
Het project Gagelmansven bestond niet zonder de betrokken vrijwilligersgroep die het initiatief heeft genomen voor herstel en beheer van dit bijzondere stuifduincomplex met kwetsbare veenafzetting. Dankzij hun inzet zijn veel soorten insecten en planten teruggekeerd in dit gebied. En dat veel mensen het project een warm hart toe dragen, bleek uit de publieksstemmen. Meer dan de helft van de stemmen ging naar het Gagelmansven. Ook de vakjury is onder de indruk van de gedegen aanpak binnen dit project. Ze zien het als een goed voorbeeld van zelfwerkzaamheid en burgerinitiatief: echt noaberschap!

Harry Meijerinkprijs: voor Hennie Rodijk
Hennie Rodijk, Beleidsadviseur openbare ruimte bij de gemeente Raalte, viel ook in de prijzen tijdens de Contactdag. Hij mocht dit jaar de Harry Meijerinkprijs in ontvangst nemen. Deze prijs benadrukt de waarde van een vakkundige en passievolle landschapsambtenaar bij een gemeente. Hennie wordt omschreven als een prettige en sympathieke ambtenaar die open staat voor ideeën voor het landschap en de verbinding maakt naar de uitvoering.

Jury en prijsuitreiking Landschapsprijs
Inwoners konden stemmen op één van de drie genomineerde gemeentelijke projecten. De stem van de inwoners telde voor 40% mee en de doorslaggevende stem van de vakjury voor 60%. De jury beoordeelde de projecten onder meer op burgerbetrokkenheid, beleid, uitvoering en actualiteit. De jury bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit Het Oversticht, de Provincie, de winnende gemeente van vorig jaar (Twenterand) en Landschap Overijssel. De prijs bestaat uit een lindeboom die op een mooie locatie in de gemeente Twenterand wordt geplant en een geldbedrag van vijfentwintighonderd euro, te besteden aan het landschap. De Gemeentelijke Landschapsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Het bericht Project Gagelmansven Hellendoorn wint Gemeentelijke Landschapsprijs 2019 verscheen eerst op Salland TV.

Sinterklaascommissie voor inzet van Roetveegpiet gechanteerd met subsidie

FOTO: archief Salland TV. De fractie van de PVV in de Provinciale Staten van Overijssel gaat schriftelijke vragen stellen over de overgang in Deventer van Zwarte Pieten naar roetveegpieten. Want in Deventer is straks één op de drie Pieten bij de Sinterklaasintocht in Deventer dit jaar roetveegpiet. In 2020 zal dat worden uitgebreid naar twee van de drie. De Sinterklaascommissie van Deventer krijgt elk jaar een financiële bijdrage van de gemeente voor het organiseren van de Sinterklaasintocht. Dit keer is daar een voorwaarde aan gesteld: de voorwaarde voor het krijgen van deze subsidie van 12.500 euro is dat de commissie zich houdt aan het ‘roetveegpietquotum’. En dat is volgens de PVV ‘Pure chantage’. “Wij zijn diep teleurgesteld dat dit tegenwoordig al in Overijssel gebeurt. Ze zullen dan ook alles op alles zetten om deze waanzin te laten stoppen”, volgens PVV woordvoerder Joeri Pool.

Het bericht Sinterklaascommissie voor inzet van Roetveegpiet gechanteerd met subsidie verscheen eerst op Salland TV.

Kom naar de Overijsselse Nacht van de Nacht

Zaterdagavond 26 oktober wordt voor de 15e keer de landelijke Nacht van de Nacht georganiseerd. Op 20 plekken in Overijssel worden activiteiten voor jong en oud georganiseerd waarbij de beleving van de nacht centraal staat. De meeste activiteiten zijn gratis en soms wordt een kleine bijdrage gevraagd. Nieuwsgierig naar een activiteit bij u in de buurt? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl

“Met de Nacht van de Nacht willen we het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht brengen. Dit doen we door het organiseren van activiteiten waarbij de beleving centraal staat”, aldus Loet van der Heijden, van Natuur en Milieu Overijssel. “Omdat we dit jaar voor de 15e keer de Nacht van de Nacht organiseren maken we er een speciale nacht van. De Overijsselse opening van de Nacht van de Nacht is op landgoed De Haere in Olst. Johan van der Wielen geeft daar een Masterclass nachtfotografie. Johan behoort tot de top van de Nederlandse natuurfotografen.

Een unieke kans voor amateurfotografen om te leren fotograferen in het donker en daarna onder zijn leiding op het landgoed nachtfoto’s te maken”. Behalve de masterclass zijn er allerlei andere activiteiten. Centraal daarbij staat de beleving van de nacht op het landgoed. Zo is er een lezing over de sterrenhemel, staan er sterrenkijkers opgesteld waarbij uitleg wordt gegeven over de sterrenhemel, zijn er rondleidingen over het sfeervolle landgoed, is er een verhalenverteller bij de vuurkorf, ontmoeten kinderen nachtdieren in het donker en kunnen ze uilenballen pluizen.

Het bericht Kom naar de Overijsselse Nacht van de Nacht verscheen eerst op Salland TV.

Inschrijven voor de Diepe Hel Holterbergloop kan nog tot en met 22 oktober

Nog 8 dagen en dan gaat de 32e editie van De Diepe Hel Holterbergloop van start. Door de omgeving en het uitdagende parcours is de Diepe Hel Holterbergloop voor alle hardloopniveaus een bijzondere loop. ‘De lopers gaan genieten van de rust van onze mooie Sallandse Heuvelrug in herfstkleuren’, aldus Hans.

Nog niet ingeschreven? Geen paniek! Je kunt je nog inschrijven tot en met 22 oktober 24.00 uur. Schrijf je dus snel in voor de Hemink 10 km, de VolkerWessels Halve Marathon of de Sans-online 6 km Night Run. Denk ook aan de Rabokids Run voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar. Inschrijven kan zelfs voor de Rabokids Run tot een half uur voor aanvang van de loop.

ZorgSaam 10 km Kuier… deur De Diepe Hel Wandeltocht
Prachtige vergezichten, de natuur die ontwaakt, geen auto’s en de Diepe Hel als letterlijk hoogtepunt. Op zondagochtend 27 oktober is de Diepe Hel voor een paar uur het domein van wandelaars.
Inschrijven voor de wandeltocht kan nog tot en met 25 oktober aanstaande.

Heb jij de Diepe Hel Holtbergloop app al op je mobiel? Zo niet, download het dan snel. Het is namelijk superhandig. Je kunt alle deelnemers volgen, leuke selfies en filmpjes bekijken en plaatsen, de routes bekijken. En natuurlijk vind je hier veel praktische informatie over tijden, afstanden, routes en uitslagen en veel meer. De app is gratis beschikbaar voor je Android en iPhone.

Het bericht Inschrijven voor de Diepe Hel Holterbergloop kan nog tot en met 22 oktober verscheen eerst op Salland TV.

Bekendmaking genomineerden Ondernemersverkiezing Regio Zwolle 2019

Tijdens de goed bezochte Kick-off van het Regio Zwolle Congres bij VCU
(Visserij Coöperatie Urk) in Urk zijn de genomineerden in de categorie Starter en
Ondernemer van het Jaar Regio Zwolle 2019 door vakjuryvoorzitter Marius Nijland
bekendgemaakt. Tijdens het Regio Zwolle Congres op donderdag 12 december in Theater
De Spiegel zal de uitreiking van deze ondernemersprijzen plaatsvinden. De ondernemer
die onder andere het beste scoort op ondernemerschap, financiën, personeelsbeleid,
groei, binding met de regio Zwolle, innovatie en maatschappelijk verantwoord
ondernemen gaat met de felbegeerde prijs naar huis.

De regionale verkiezing
Uit de gehele regio Zwolle zijn onder andere door gemeenten en ondernemersverenigingen in
totaal 123 ondernemers voorgedragen. Van deze fraaie lijst is een shortlist gemaakt op basis van
definitieve deelname. Voor de vakjury is het een pre dat de ondernemer zowel tijdens het
bedrijfsbezoek als tijdens de uitreiking van de ondernemersprijs aanwezig is. De vakjury is trots op
alle mooie ondernemers die tijdens deze verkiezingsronde naar boven zijn gekomen en bedankt de
gemeenten en ondernemersverenigingen voor hun inzet voor de regionale ondernemersverkiezing.
“Wat hebben wij waanzinnig veel ondernemend talent in deze regio. Het liefst zou je iedere
succesvolle ondernemer een podium gunnen, maar ja, er kunnen er maar twee de beste zijn” aldus
vakjuryvoorzitter Marius Nijland.

Vakjury langs de genomineerden
De genomineerden van de categorie Starter van het Jaar Regio Zwolle 2019 zijn: Pieter Romijn
(Qesto Motors), Ludo Tissingh (AerSMASH xl) en Robbert-Jan van der Worp, (2Solar software) In
de categorie ‘Ondernemer van het Jaar’ zijn de volgende ondernemers in de race: Wycher Bakker
(Eurom), Arend-Jan Horst (AKROH Industries BV) en Andre Jansen (Maan Group). Op donderdag
31 oktober gaat de vakjury met cameraploeg langs de drie ondernemers van de categorie Starter
van het Jaar. De genomineerden houden een pitch op locatie en geven de vakjury een kijkje achter
de schermen binnen hun bedrijf. Op vrijdag 1 november is het de beurt aan de drie finalisten van
de categorie Ondernemer van het Jaar.

Bekendmaking tijdens het Regio Zwolle Congres
Op de landelijke Dag van de Ondernemer, vrijdag 15 november, gaat de stemmodule open voor
het publiek. Via de Regio Zwolle Connect app kan er tot en met 11 december gestemd worden. De
vakjury stemmen (2/3) en de publiekstemmen (1/3) bepalen welke ondernemers de prijzen gaan
winnen tijdens het Regio Zwolle Congres op 12 december in Theater De Spiegel. De awards voor
de verkiezing worden speciaal ontworpen door een projectteam van Cibap Vakschool. De verkiezing
is een initiatief van VNO-NCW Regio Zwolle en MKB Nederland Regio Zwolle in samenwerking met
Stichting Metropoolregio Zwolle (de organisator van het Regio Zwolle Congres). Het thema van het
congres is dit jaar ‘Blijf in business. En gaat over hyperflexibel ondernemen in de
platformeconomie.

Het bericht Bekendmaking genomineerden Ondernemersverkiezing Regio Zwolle 2019 verscheen eerst op Salland TV.