Salland

Volgorde op categorie

Auto Added by WPeMatico

 

CDA en VVD verliezen massaal boerenstem

Boeren lopen massaal weg bij het CDA en VVD. Wanneer er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, stemt tweederde van de boeren die in 2017 CDA stemde op een andere partij. Bij de VVD is die daling nog groter en stemt 80 procent op een andere partij. Dat blijkt uit onderzoek van Agrio uitgeverij onder ruim 1200 boeren.

Bijna 51 procent van de deelnemers aan het onderzoek stemde in 2017 nog op het CDA. Wanneer er nu verkiezingen zouden zijn blijft daar slechts 16 procent van over. De stemmen gaan vooral naar Forum voor Democratie (26 procent) en de nieuwe politieke beweging in oprichting BoerBurgerBeweging (17 procent).
Bij de VVD, onder boeren in 2017 nog de tweede partij, daalt de populariteit van 20 naar 4 procent. Ook hier verschuiven de stemmen vooral naar Forum voor Democratie (36 procent) en de BoerBurgerBeweging (17 procent).

Forum voor Democratie wordt daarmee de grootste partij voor boeren met 28 procent van de stemmen. BoerBurgerBeweging krijgt 18 procent en daarna komt pas het CDA op een derde plaats. Forum voor Democratie en BoerBurgerBeweging worden vooral gekozen omdat boeren teleurgesteld zijn in het CDA en VVD en het kabinetsbeleid in hun ogen te links is.

De SGP profiteert ook mee en zou nu 13 procent van de stemmen krijgen tegen 11 procent in 2017. De liefde van Geert Wilders voor boeren is overigens niet wederzijds. Slechts 4 procent van de boeren zou nu op de PVV stemmen en dat was in 2017 2 procent. De ChristenUnie, de partij van landbouwminister Carola Schouten, zakt van 5 naar 4 procent. Onder varkenshouders zijn Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging nog iets populairder. Pluimveehouders stemmen het meest op de SGP.

Omdat de BoerBurgerBeweging nog in oprichting is, legde Agrio de boeren daar een paar extra vragen over voor. Daaruit blijkt dat circa een derde van de stemmers op deze nieuwe partij nog twijfelt, omdat het verkiezingsprogramma nog niet bekend is of omdat de partij waarschijnlijk te klein is om in de Tweede Kamer iets voor elkaar te krijgen.

Het bericht CDA en VVD verliezen massaal boerenstem verscheen eerst op Salland TV.

Gert-Jan Segers hoofdspreker van Deventer Jan Terlouw Lezing 2020

Gert-Jan Segers hoofdspreker van

Deventer Jan Terlouw Lezing 2020

Politicus en schrijver Gert-Jan Segers is de hoofdspreker van de vierde Deventer Jan Terlouw Lezing 2020 in de Deventer Schouwburg. Terrorisme-expert Beatrice de Graaf, droeg hem, aan het einde van haar uitverkochte Deventer Jan Terlouw Lezing 2019, voor als haaropvolger. De duo-spreker naast Gert-Jan Segers wordt in de loop van 2020 bekend gemaakt.

Volgens traditie vindt de Deventer Jan Terlouw Lezing plaats in december, aan de vooravond van het Dickens Festival. De vierde editie is op donderdag 17 december 2020. Kaarten zijn te koop via de website van de Deventer Schouwburg.

Wie is Gert-Jan Segers?

Gert-Jan Segers, geboren in Lisse en opgegroeid in Friesland, studeerde politicologie in Leiden en Washington DC (VS). Tussen 2000 en 2007 gaf Segers leiding aan een christelijk studiecentrum in Caïro (Egypte). Daarna was hij directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Vervolgens werd hij lid van de Tweede Kamer namens de ChristenUnie en in 2015 fractievoorzitter.

Segers is niet alleen politicus maar ook schrijver. Hij heeft zeven boeken uitgebracht. Naast twee romans, schreef hij ook over de breuklijnen in onze samenleving en zijn zoektocht naar een hoopvol perspectief onder de titels: ‘Hoop voor een verdeeld land’ en ‘De verloren zoon en het verhaal van Nederland’.

Achtergrond van traditie met Jan Terlouw

Na het onvergetelijke tv-optreden van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door (2016), betrad Jan Terlouw in 2017 het podium van de Deventer Schouwburg voor de eerste Deventer Jan Terlouw Lezing met als titel ‘We kunnen niet langer wachten’. Zijn kleindochter, psychologe Laura Faber, was die avond duo-spreker. In 2018 volgde schrijver Bas Heijne, voorgedragen door Jan Terlouw, hem op met zijn Lezing ‘Broederschap’. Politicoloog, schrijver en vluchteling Kiza Magendane was in 2018 duo-spreker.

Waarom deze Lezing?

Doel van de Lezing is om in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw, publiek over te laten gaan tot actie voor een duurzame wereld. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht. De rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijk duurzame wereld wordt vanuit de rol van de spreker in de samenleving belicht.

Winnaar ToekomstMakers 2019 Claire Evers

Tijdens de Deventer Jan Terlouw Lezing 2019 werd Claire Evers verkozen tot winnaar van de ToekomstMakers Show 2019 met haar pitch over de verbinding van generaties via de stichting Dev&ter – Young Professionals Netwerk (www.deventerjong.nl).

Ook in 2020 presenteren jonge denkers en doeners uit Oost-Nederland hun plannen voor een betere, meer duurzame wereld tijdens de ToekomstMakers Shows. De winnaars van elke Show staan tijdens de Deventer Jan Terlouw Lezing in de finale.

Boek

Traditiegetrouw is een boek van uitgeverij de Kring in Amsterdam inbegrepen bij de toegangsprijs. Beide lezingen zijn hierin gebundeld. De dag na de Deventer Jan Terlouw Lezing is het boek ook te koop in de boekwinkel.

Deventer Jan Terlouw Lezing

17 december | 20.00 uur

Kaarten: € 17,50 inclusief drankje en boekje

Bestellen via www.deventerschouwburg.nl |


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Gert-Jan Segers hoofdspreker van Deventer Jan Terlouw Lezing 2020 verscheen eerst op Salland TV.

Lachend en met Ierse muziek het jaar uit

Op donderdag 19 december staat Rob Scheepers in het HOFtheater. Rob speelt zijn oudejaarsconference en vraagt zich af waarom iedereen zo schreeuwt. Gaan we hier mee door in 2020 of wordt het tijd om even stil te zijn… Stil is het zaterdag 21 december in het HOFtheater in ieder geval niet. De cast van Seven Drunken Nights brengt authentieke Ierse muziek naar het theater met de voorstelling ‘The Story of the Dubliners’. Een eerbetoon aan de Ierse muzikale traditie en historie.

Rob Scheepers

Het ene moment ben je marketeer, het volgende moment sta je voor uitverkochte zalen, mag je aanschuiven bij DWDD én Jinek en ben je de Brabantse ster van de onelinershow ‘Padoem Patsss’. Het overkwam Rob Scheepers. In Scheepers checkt uit vraagt hij zich af waarom iedereen tegenwoordig zo schreeuwt? We weten toch allemaal dat het onmogelijk is om te schreeuwen en te luisteren tegelijk? Dus, wat te doen in 2020? Gaan we hier onverstoord mee verder? Of gaan we in het nieuwe decennium gewoon wat vaker luisteren naar elkaar? Praten? Fluisteren? Misschien wordt het tijd dat we gewoon even een paar tellen stil zijn met z’n allen…

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Rob Scheepers op donderdag 19 december, 20.15 uur in het HOFtheater. Kaarten kosten € 18,50 per stuk.

Seven Drunken Nights

De uiterst getalenteerde en virtuoze cast van Seven Drunken Nights, zowel op muzikaal als vocaal gebied, brengt op authentieke wijze het verhaal en de muziek van ‘The Dubliners’. Een iconische groep met een indrukwekkende carrière die meer dan vijftig jaar beslaat. Een heerlijke avond meezingen met grote hits als ‘The Wild Rover’, ‘Dirty Old Town’, ‘Whiskey In The Jar’ en uiteraard ‘Seven Drunken Nights’. Diverse leden uit de cast zijn nauw gerelateerd aan de originele ‘Dubliners’ of hebben met hen op het podium gestaan. De show is naast een eerbetoon aan ‘The Dubliners’ ook een mooi saluut aan de rijke, Ierse muzikale traditie en historie.

De voorstelling ‘Seven Drunken Nights’ op zaterdag 21 december 2019 is uitverkocht. Wel is het mogelijk om op de wachtlijst geplaatst te worden.

Kaartverkoop

Kaarten zijn te bestellen via de kassa van het HOFtheater (0572-361361) of via www.HOFtheater.nl. De kassa is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 13:00 uur en vanaf een uur voor aanvang van een voorstelling. Kijk voor meer informatie op www.HOFtheater.nl.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Lachend en met Ierse muziek het jaar uit verscheen eerst op Salland TV.

Ha Buurvrouw, zin om mee te gaan naar Raalte on Ice?

Ha die buurvrouw, buurman hier weer.

Wat een mooie opmerking aan het eind van jouw vorige verhaal: ‘wat ie nie wult wat oe geschied, doe dat ook bie een aandr niet’. Dat heb ik deze week een beetje op me laten inwerken. Weet je hoe vaak dat van toepassing is…

Ik dacht er aan toen iemand voorkroop bij de visboer op de markt. Ik zeg, kruip rustig voor, zit je straks weer wat sneller achter de geraniums te koekeloeren’. Eerst dacht ik dat ik daar wel mee weg kwam, want voorkruipen, wat je niet wil dat u geschiedt… Maar wat te denken van mijn eigen opmerking? Hoe onbeleefd is dat! Ik zou het niet leuk vinden als iemand dat tegen mij zou zeggen.

Als docent kreeg dat vak voor mij ineens een andere lading toen ik mijn eigen dochter in de klas had. Pas toen besefte ik dat al die leerlingen ’s avonds hun verhalen deelden met pappa en mamma en dat ik daar soms ook gewoon middelpunt van kon zijn. Werd ik een stuk aardiger van in het klaslokaal.

Dat denk ik ook vaak als ik die azijnstukjes in de krant lees. Zouden journalisten het leuk vinden als we met ons allen zo negatief en cynisch over hen en hun familie praten?

Ken je ‘Net as gisteren’ van Normaal? Daar zingt Bennie Jolink dat ook in het refrein: …wa-j niet wilt dat ow geschied, doe dat ook een ander niet… Hoe veel mooier zou dat nummer hoog in de top 2000 prijken dan ‘De boer dat is de keerl’?

Hoe zit jij de komende week buuv’? Zullen we anders een keer samen naar Raalte on Ice? Ik hoor daar – geheel in het kader van dit stuk – veel lovende berichten over en ik hoop dat veel Sallanders daar een bonke plezier aan beleven.

Werk ze Buuv’

Het bericht Ha Buurvrouw, zin om mee te gaan naar Raalte on Ice? verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Ha Buurvrouw, zin om mee te gaan naar Raalte on Ice? verscheen eerst op Salland TV.

Jan Overesch: hoe halen we journalisten over ook over de keerzijde van lelieteelt te berichten?

Boeren laten de laatste tijd van zich horen. De media haakt hier op in. Daar is op zich niets mis mee. Maar meestal gaat de aandacht uit naar ontevreden boeren. Wat ik mis is dat er ook tevreden boeren zijn, dat is vooral ook nieuws.

Door Jan Overesch

Van heel andere orde is de aandacht die De Stentor en RTV Oost geven aan lelieteelt. Hier betreft het een en al lofzang.

Salland heeft veel lelieteelt, een gewas dat omwonenden kunnen missen als kiespijn. Het is een gewas waar een enorme hoeveelheid gif bij gebruikt wordt. Om te vergelijken: bij snijmaisteelt wordt twee kilo werkzame stof gif gebruikt, bij lelieteelt 125 kilo werkzame stof gif. Dat is het zestigvoudige.

Wat opvalt zijn de jubelverhalen in De Stentor en RTV Oost over deze bollenteelt. Woorden als ‘In Ommen gebeurt iets moois’ of ‘Telers moeten toch gewoon hun werk kunnen doen’. Geen woord over de desastreuse gevolgen voor grondwater, bodemleven, luchtverontreiniging, structuurbederf en biodiversiteit.

Het feit dat na het bezwaar van Vitens tegen lelieteelt, de gemeente Ommen ook een verbod had ingesteld voor de teelt van bollen in waterwingebieden zegt veel. Dat dit besluit is teruggedraaid  door de Raad van State, naar aanleiding van een procedure, aangevochten door de bloembollentelers, is verontrustend.

Ik lees geen woord over de kosten die waterleidingbedrijf Vitens moet maken in de poging het water weer zo goed als mogelijk gifvrij te krijgen. Ik lees ook niets over het feit dat de meeste mensen en dieren al glyfosaat-sporen in de urine hebben. Niets over de overlast die buren of de buurt van deze lelie-percelen ondervinden. Geen letter over de verhoogde kans op ziekten.

Hoe kunnen we journalisten interesseren voor het feit dat deze teelt een ernstige keerzijde heeft?

Jan Overesch is biodynamisch boer in Raalte.

 

Het bericht Jan Overesch: hoe halen we journalisten over ook over de keerzijde van lelieteelt te berichten? verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Jan Overesch: hoe halen we journalisten over ook over de keerzijde van lelieteelt te berichten? verscheen eerst op Salland TV.