april, 2019

Volgorde per maand

 

CDA, FvD, VVD, CU en PvdA starten met het formatieproces in Overijssel

Een coalitie van CDA, Forum voor Democratie, VVD, CU en PvdA is volgens informateur Geert Jansen het meest kansrijk voor Overijssel. Jansen adviseert om met deze partijen het formatieproces te starten en overhandigde vandaag zijn verslag aan opdrachtgever fractievoorzitter van het CDA Eddy van Hijum en Commissaris van de Koning Andries Heidema. Geert Jansen: “Dit is een coalitie die met 29 zetels op breed draagvlak in de Staten kan rekenen en voldoende draagvlak lijkt te hebben om de 4 jaar uit te dienen”.

Klimaat en energietransitie

Vorige week begonnen CDA, FvD, VVD, CU en PvdA al aan een nadere verkenningsronde. In deze gesprekken is onder meer gesproken over het thema klimaat en energietransitie. De informateur geeft aan dat alle partijen voldoende vertrouwen hebben om tot overeenstemming te komen over dit onderwerp.

Stabiliteit en vertrouwen

Daarnaast hebben de partijen gesproken over de stabiliteit van een coalitie in deze samenstelling, nodig voor een collegiaal bestuur dat elkaar steunt. Informateur Geert Jansen: “Dit is een aspect dat de nodige tijd vergt, maar hierover hebben partijen tijdens deze verkenning voldoende met elkaar van gedachten kunnen wisselen.”

Het bericht CDA, FvD, VVD, CU en PvdA starten met het formatieproces in Overijssel verscheen eerst op Salland TV.

Groen licht voor de vijf grote paasvuren in de gemeente Raalte

De vijf grote openbaar toegankelijke paasvuren in de gemeente Raalte mogen ontbrand worden. Voorwaarde is dat de organisatie aanvullende veiligheidsmaatregelen neemt. De gemeente heeft alle overige stookontheffingen voor (paas)vuren ingetrokken. Dit besluit is door burgemeester Dadema genomen na overleg met de brandweer en Veiligheidsregio. Door de aanhoudende droogte is er een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand.

Vijf grote paasvuren
Het branden van paasvuren is een belangrijke traditie in de gemeente. Er zijn vijf grote openbaar toegankelijke paasvuren in de gemeente Raalte. Deze worden georganiseerd door CV Sallands Zotten (Heeten), ’t Giet Vedan (Heino), Buurtvereniging De Veldhoekers (Heino), Buurtwerkcommissie M’heem (Mariënheem) en Jeugdgroep AKSIE(Luttenberg).

Aanvullende veiligheidsmaatregelen
De gemeente en brandweer hebben vandaag gesprekken gevoerd met de organisatoren over de aanvullende veiligheidsmaatregelen. Zo dienen de organisatoren voor extra blusmiddelen in de vorm van met water gevulde giertanken te zorgen, aansluitende percelen preventief nat te maken en niet meer hout aan te voeren dan wat er nu ligt. De verantwoordelijkheid ligt te allen tijde bij de organisatie van het paasvuur.

Afweging
Er zijn 83 stookontheffingen ingetrokken. Vanwege de vele kleine paasvuren is het niet mogelijk om voor elk paasvuur maatwerkafspraken te maken. Om het risico beheersbaar te maken is het aantal paasvuren in overleg met de brandweer teruggebracht naar de vijf bovengenoemde openbaar toegankelijke paasvuren. Hierbij is het maatschappelijke belang meegewogen.

Controle
Indien er, ondanks het intrekken van de stookontheffingen, toch een paasvuur ontbrand wordt kan er strafrechtelijke vervolging plaatsvinden. Dit leidt vaak tot hoge boetes. De gemeente voert hier tijdens Pasen extra controles op uit. Ook vindt er controle plaats op de aanvullende veiligheidsmaatregelen van de vijf grote openbaar toegankelijke paasvuren. Hierbij werkt de gemeente samen met de politie.

Nieuwe datum
Voor het ontbranden van het materiaal van de overige paasvuren op 21 en 22 april 2019 wordt een nieuwe datum gezocht. Hierover wordt op een later tijdstip gecommuniceerd. Eigenaren kunnen er ten alle tijden ook voor kiezen om het opgespaarde hout af te voeren.

Het bericht Groen licht voor de vijf grote paasvuren in de gemeente Raalte verscheen eerst op Salland TV.

CDA stelt vragen over mogelijk massaontslag bij ROTO Smeets

Geacht college,

Gisteren bereikte ons het bericht dat het al langer in zwaar weer verkerende bedrijf Roto-Smeets een officiële faillissement aanvraag heeft gedaan. Bij dit bedrijf werken momenteel ook veel Deventer inwoners. Een massaontslag hangt hun boven het hoofd, waarbij de ontslagen werknemers mogelijk niet per direct de openstaande vacatures kunnen invullen. Langdurige werkeloosheid zorgt voor significant minder kans om nog duurzaam aan het werk te komen. Dit wil het CDA-Deventer dus graag voorkomen.

Bij een vergelijkbaar faillissement bij de vestigingen van de V&D heeft de gemeente deze werknemers middels actief beleid samen met het UWV voor een groot deel weer naar een duurzame baan weten te begeleiden.

Onze vragen zijn de volgende:

  • Heeft het college al contact gehad met het bedrijf Roto-Smeets, en kan zij aangeven wat vanuit het bedrijf de mogelijke vervolgstappen zijn voor de werknemers binnen het bedrijf?
  • Heeft of brengt het college in korte tijd in beeld hoeveel Deventernaren er bij dit noodlijdende bedrijf aan het werk zijn en om welke functies het gaat?
  • Is het college van plan om conform de strategie rondom de V&D ook in dit geval middels actief beleid te proberen deze gedupeerde werknemers zo snel mogelijk weer aan het arbeidsproces te kunnen laten deelnemen? Hoe ziet dat plan er globaal uit?

Het bericht CDA stelt vragen over mogelijk massaontslag bij ROTO Smeets verscheen eerst op Salland TV.

Geen paasvuren in Olst-Wijhe

Komend weekend zijn weer de traditionele paasvuren. Het is al langere tijd droog in de natuur. Daardoor is er kans op natuurbranden. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook ieders medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. In de regio IJsselland geldt op dit moment fase 2 – Extra Alert (voorheen code oranje).

De verwachting is dat fase 2 ook tijdens de paasdagen geldt. Bij fase 2 is het verboden paasbulten aan te steken. Ook binnen de gemeente Olst-Wijhe mogen geen paasbulten aangestoken worden. De buitengewoon opsporingsambtenaren, boa’s, houden toezicht. Als een paasbult op 1e of 2e paasdag wordt aangestoken is een boete het gevolg. De paasbult moet dan ook meteen gedoofd worden. De kosten daarvoor zijn voor rekening van de organisator.

Als er weer fase 1 is mogen de paasbulten, na overleg met de gemeente, alsnog worden aangestoken.

De burgemeester hoopt en verwacht dat iedereen begrip heeft voor deze situatie.

Het bericht Geen paasvuren in Olst-Wijhe verscheen eerst op Salland TV.

Kindermiddag Deventer Paaskermis

Kindermiddag
Woensdag 17 april is het Kindermiddag met vanaf 14 uur clown Desalles met zijn lolbroek en grapjas is hij een vrolijke verschijning. Kinderen kunnen zich gratis laten schminken. Ook zal de kidsclub van Go Ahead Eagles aanwezig zijn samen met de mascotte Kootje. Verder is er nog om 16.30 uur een meet&greet met spelers van Go Ahead Eagles, Julius Bliek, Jeff Stans en Thomas Verheydt (onder voorbehoud van eventuele blessures).
Het optreden om 15.00 van FOURCE gaat tot onze spijt helaas niet door! Zie ook de mededeling op Facebook! Wij zijn druk op zoek naar een alternatief!

Openingstijden
De kermis is iedere dag (behalve de 1e maandag en dinsdag) geopend van 14.00 uur tot 23.00 uur. Op vrijdag en zaterdag is de kermis van 14. 00 uur tot 24.00 uur geopend.

Het Platvoet Evenemententerrein heeft een grote parkeerplaats voor auto’s. De kermis is met de fiets en openbaar vervoer goed bereikbaar.

TIP: Gebruik de kortingsbonnen voor extra voordeel bij de attracties! (*Op Eurodag zijn niet alle bonnen geldig). Voor meer informatie kijk op www.paaskermisdeventer.nl

De gemeente Deventer wenst iedereen een fantastische en gezellige Paaskermis toe!

Het bericht Kindermiddag Deventer Paaskermis verscheen eerst op Salland TV.