mei, 2019

Volgorde per maand

 

Jongeren uit omgeving Zwolle in zes weken ondernemer

Gratis training ondernemen voor jongeren tussen 15 en 23 jaar in de zomervakantie

Jongeren tussen de 15 en 23 jaar en woonachtig in de regio Zwolle (IJsseldelta) kunnen in de komende zomervakantie kosteloos meedoen aan het project ZomerOndernemer. Een project waarbij ze in zes weken een eigen bedrijf starten met begeleiding van professionele coaches. Een mooie kans voor jongeren die willen ervaren of het ondernemerschap iets voor ze is. Ze ontvangen zelfs een startkapitaaltje om de eerste kosten te dekken en zijn verzekerd.

Training, workshops en rondleidingen
ZomerOndernemer begint op 16 juli 2019 in Zwolle met een driedaagse training bij Rabobank IJsseldelta. In de weken die volgen zijn de deelnemers tijdens terugkomdagen te gast bij lokale ondernemers voor workshops, presentaties en rondleidingen. In de tussentijd werken de jongeren aan hun bedrijf. ZomerOndernemer sluit na zes weken af met een feestelijke ondernemersmarkt.

Bedrijfsidee en motivatie
Een goed bedrijfsidee en een flinke dosis motivatie vormen de belangrijkste voorwaarden voor deelname. De jongeren zitten nergens aan vast en inschrijven bij de KvK is tijdens deelname aan ZomerOndernemer niet verplicht.

Aanmelden
Dankzij de steun van landelijke en regionale sponsoren is deelname aan ZomerOndernemer kosteloos. Er is ruimte om tijdens het project op vakantie te gaan. Deelnemers mogen maximaal twee terugkomdagen missen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.zomerondernemer.nl. In regio Zwolle (IJsseldelta) is plek voor maximaal 30 jongeren (vol = vol)!

Het bericht Jongeren uit omgeving Zwolle in zes weken ondernemer verscheen eerst op Salland TV.

Raalte zoekt visiemakers

Heb jij zin om de toekomst van de gemeente Raalte vorm te geven? Heb jij een frisse blik op de toekomst van het buitengebied, het aantrekkelijk en leefbaar houden van bestaande wijken en dorpen of onze positie in de regio? Meld je dan aan als visiemaker en beantwoord samen deze inhoudelijke kernopgaven van de omgevingsvisie.
In Raalte maken we samen een omgevingsvisie. Luistervinken spraken met 1079 inwoners over wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun leefomgeving. Dit leverde heel veel belangrijke informatie op. Na onder andere een wetenschappelijke beschouwing en de blik van vakexperts heeft de gemeenteraad drie kernopgaven vastgesteld.

De kernopgaven
1. De eerste gaat over het buitengebied. Daar willen we van alles; ruimte voor boeren, ruimte om duurzame energie op te wekken, maar ook ruimte voor toerisme, ondernemen én wonen. En dat brengt een andere dynamiek: hoe gaan we hier mee om? Hoe geven we vorm en invulling aan de ontwikkelingen in het Buitengebied, zodat het een prettige plek blijft om te wonen, werken, ondernemen en recreëren?

2. “Ik wil hier gewoon prettig kunnen blijven wonen!”, dat hoorden we het vaakst. Maar veel wijken zijn al zeker 40 jaar oud. We staan ook voor grote klimaat en energie-uitdagingen. De tweede opgave is daarom: hoe houden we onze wijken en dorpen leefbaar, sociaal sterk en levensloopbestendig?

3. En de laatste opgave zijn de voorzieningen in onze gemeente en onze positie in de regio. Wie zijn we en welke kansen willen we benutten als het gaat om leven, werken, ondernemen en recreëren in onze gemeente?

Over de omgevingsvisie
De omgevingsvisie is een instrument in de nieuwe omgevingswet. Deze visie gaat over hoe wij willen dat onze toekomstige leefomgeving er uit ziet? Wat is ons DNA en hoe richten we samen de leefomgeving in. De visie is straks de leidraad bij afwegingen in de gemeenteraad, maar helpt ook inwoners bij het ontwikkelen van een initiatief.

Het bericht Raalte zoekt visiemakers verscheen eerst op Salland TV.

SOCIALSOFA: EEN VERBINDENDE BANK VAN EN VOOR HEETEN

Vrijdag 10 mei werd in Heeten op het Dorpsplein voor het Kultuurhus Trefpunt de SocialSofa, een gemozaïekte bank, onthuld onder toeziend oog van de ontwerpers: de leerlingen van groep 7 van de St. Bernadette school. De bank is geschonken door de Rabobank Salland en gemaakt door de vakmensen van Sallcon. Samen met de wethouder Gerria Toeter, gemeente Raalte en Paul Maas, directeur Bedrijven Rabobank Salland hebben de kinderen de mooiste bank van Heeten in gebruik genomen.

Voordat de bank werd uitgepakt, richtte wethouder Toeter zich kort tot de omstanders: ‘Dit is natuurlijk het allerleukste om te doen; samen met jullie een SocialSofa onthullen waar jullie eigen tekeningen op staan en een bank die bijdraagt aan een nog mooiere dorpskern van Heeten.’ Ook Maas hield het kort en slot af met de woorden: ‘Een groot applaus voor jullie en de vakmensen van Sallcon voor het eindresultaat: een SocialSofa voor Heeten.’ Onder luid gejoel van de kinderen werd de SocialSofa ontdaan van haar zwarte verpakking met oranje strik en kwam er een kleurrijke bank tevoorschijn. Ook lieten de kinderen zien dat er gemakkelijk 25 personen op de bank passen. Op de vraag aan de kinderen wat zij het allerleukst vonden van het hele project waren ze eensgezind: ‘Alles, de Kahoot! quiz, het tekenen en je eigen tekening terug zien op de bank. Het is echt onze bank!’

SOCIALSOFA VOOR EN VAN HEETEN
Aan het begin van dit schooljaar hebben de leerlingen van groep 7 van de basisschool St. Bernadette samen een ontwerp gemaakt voor een SocialSofa. Eerst een Kahoot! quiz gespeeld om meer te leren over wat een SocialSofa is en waarom Rabobank Salland kiest om samen met de leerlingen een ontwerp te maken voor een gemozaïekte bank. Van alle tekeningen is een ontwerp gemaakt en gemozaïekt door medewerkers van Sallcon.

DICHTBIJ BANK
In het kader van een aandeel in elkaar en het coöperatieve gedachtengoed schenkt de Rabobank een SocialSofa aan Heeten, gemeente Raalte. Maas: ‘Een heuse Dichtbij bank van de Rabobank Salland in het dorp Heeten om zo ook aan te geven dat we als bank, en nu letterlijk met een bank om op te zitten, dichtbij de gemeenschap staan. Een samenwerking met een maatschappelijke organisatie als Sallcon en de leerlingen in Heeten is dan een logische keuze met als resultaat: een bank voor iedereen waar verhalen tot leven komen.’

Het bericht SOCIALSOFA: EEN VERBINDENDE BANK VAN EN VOOR HEETEN verscheen eerst op Salland TV.

Ron König officieel voorgedragen

De Ministerraad heeft op voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken besloten om de 54-jarige Ron König voor te dragen voor benoeming als burgemeester van Deventer. Daarmee is de voordracht vanuit de Deventer gemeenteraad zoals werd verwacht overgenomen. De benoeming van König gaat in op 6 juni 2019. König is al sinds juli vorig jaar waarnemend burgemeester. Hij volgt Andries Heidema (CU) op. Die is nu Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel.

Het bericht Ron König officieel voorgedragen verscheen eerst op Salland TV.

Scouting Raalte‘Heitje voor een Karweitje’

Op zaterdag 18 mei gaan vele leden van Scouting Raalte in Raalte Noord op pad om klusjes te doen in het kader van de actie “Heitje voor een Karweitje”. Tussen 10.00 en 15.00 uur zullen behulpzame jeugdige scoutingleden langs de deuren gaan om tegen een kleine vergoeding allerlei klusjes te doen.

Herkenbaarheid jeugdleden
Traditiegetrouw zijn de scoutingleden uit Raalte te herkennen aan hun scoutinguniform met de zwart met gele groepsdas.

Geld voor het avontuur
Met deze actie proberen de scoutingleden geld in te zamelen zodat ze tijdens hun bijeenkomsten door het jaar heen, maar voornamelijk tijdens hun zomerkamp, allerlei avontuurlijke, sportieve en in ieder geval leuke activiteiten kunnen doen.

Klusjes
Laat de komende dagen uw statiegeldflessen, leeg glaswerk en oud papier dus nog maar even staan. Maar ook voor het plakken van een fietsband, het bakken van een cake, het vertellen van een mop, even een gezellig praatje maken of een rondje lopen met de hond draaien de jongens en meisjes hun hand niet om. Dit jaar krijgen de jongere leden ook een kluskaart mee, op deze kaart staan een aantal suggesties voor de karweitjes.
Het ‘Heitje’ is niet meer van deze tijd
Voor het spreekwoordelijke ‘heitje’ staan de Raalter scoutingleden graag voor u klaar. Van oudsher was zo’n ‘heitje’ een (gulden-)kwartje waard, maar tegenwoordig mag iedereen uiteraard geven in verhouding tot het gedane klusje.
Onbekend met scouting
Scouting Raalte is een eigentijdse jeugdvereniging die iedere week een actief, avontuurlijk, creatief en leerzaam programma biedt dat past bij de jeugd anno 2019. Een uitdagende vrije tijdsbesteding voor jeugdleden van 5 tot 25 jaar, maar natuurlijk ook voor volwassenen, bijvoorbeeld als leiding of medewerker. Meer informatie over onze vereniging vind je op www.scouting-raalte.nl.

Het bericht Scouting Raalte‘Heitje voor een Karweitje’ verscheen eerst op Salland TV.