Gemeente Raalte investeert in kunst in de openbare ruimte

De gemeente Raalte investeert in het herstellen, behouden en toevoegen van kunst in de openbare ruimte. Op advies van de Commissie Beeldende Kunst worden meerdere bestaande kunstwerken opgeknapt en komt er nieuwe kunst op zichtbare plekken in de dorpen. Daarmee wil de gemeente bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving én het behoud van bijzondere kunstwerken voor de toekomst.

Wethouder Breun Breunissen: “Kunst in de openbare ruimte is niet zomaar versiering. Het vertelt iets over onze geschiedenis, maakt mensen trots op hun omgeving en zorgt voor herkenning. Door nu te investeren in restauratie en verplaatsing, houden we waardevolle werken in stand en maken we ruimte voor nieuwe kunst waar inwoners en bezoekers dagelijks van kunnen genieten.”

 Restauratie en behoud

Drie bestaande kunstwerken worden dit jaar gerestaureerd: het oorlogsmonument aan de Zwolsestraat, het beeld ‘Corona’ in Mariënheem en het Koekoeksjong bij het HOFtheater. Ook het kunstwerk ‘Fred, Simone en Chantal’ van de internationaal bekende kunstenaar Florentijn Hofman krijgt een opfrisbeurt. Dit kunstwerk verbindt op 11 locaties alle dorpen met het Carmel College Salland en bevat honderden namen van brugklassers. Doordat de bovenlaag van het fietspad vervangen wordt, verdwijnen de namen. Die worden vervangen door namen van nieuwe brugklassers.

 Verplaatsing van de Korenaren

De vier beelden van het kunstwerk ‘De Korenaren’ worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe plek bij het vernieuwde stationsplein in Raalte. Twee van de beelden zijn al verwijderd vanwege schade. Met de verhuizing wil de gemeente deze kenmerkende beelden en het karakter van de gemeente meer zichtbaar maken voor reizigers en bezoekers.

 Nieuwe kunst op stationsplein Heino

In Heino wil Museum de Fundatie, in afstemming met de Commissie Beeldende Kunst en ProRail een nieuw, opvallend kunstwerk op het stationsplein plaatsen. Het kunstwerk markeert het begin van een toekomstige kunstroute richting Kasteel ’t Nijenhuis. De route moet bezoekers uitnodigen om vanuit het station de weg naar het museum te vinden.

 Erfgoed behouden op Doumaterrein

Tot slot neemt de gemeente het eigendom en beheer over van twee beelden op het Doumaterrein, als blijvende herinnering aan de voormalige Doumadeurenfabriek. Hiermee blijft een stukje lokale geschiedenis zichtbaar in de nieuwe woonwijk.