Code geel: KNMI waarschuwt voor onstuimig weer

Onweer, hagel en veel neerslag. Vanmiddag en vanavond kunnen plaatselijk zware buien ontstaan, waarschuwt het KNMI. Het weerinstituut heeft code geel afgegeven voor Overijssel en de rest van het land.

Vanmiddag en vanavond kunnen er in het hele land onweersbuien ontstaan. Bij deze buien komt lokaal hagel voor en kan er plaatselijk veel regen in korte tijd vallen. In de loop van de avond verdwijnen de buien weer.

Vanavond en de komende nacht kan vooral in het oosten nog een enkele onweersbui voorkomen, in de rest van het land is het droog. Het is nevelig en hier en daar kan het even mistig worden. Het wordt niet kouder dan ongeveer 16 graden.

Morgen meer buien

Morgen is er duidelijk meer bewolking dan vandaag. Eerst is het op de meeste plaatsen nog droog, later op de dag trekken vanuit het zuiden nieuwe regen- en onweersbuien het land binnen. Ze pakken op de meeste plaatsen steviger uit dan vandaag en kunnen soms in korte tijd meer dan 20 millimeter regen brengen. De actiefste buien lijken opnieuw in de oostelijke helft van het land voor te komen, maar ook in het westen vallen er wel een paar. Tussen de buien door is ook de zon wel af en toe te zien, maar de wolken zijn in de meerderheid. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind en het wordt tussen 21 en 24 graden.

Weekend licht wisselvallig

In het weekend houdt het licht wisselvallige weer aan. Zowel zaterdag als zondag wordt vrij veel bewolking verwacht en kan verspreid over het land wat regen of een bui vallen. Al worden geen grote hoeveelheden verwacht. De zwakke tot matige wind is zaterdag zuidwestelijk en waait zondag uit richtingen tussen west en noordwest. De temperaturen komen beide dagen rond 20 graden uit en de zon laat zich af en toe zon, zondag wat meer dan zaterdag.

Volgende week beter

Na het weekend lijkt het weer in Nederland opnieuw onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië te komen. De buien verdwijnen dan weer even uit beeld, er komt meer zon en het wordt ook iets warmer. Toch blijven storingen ten zuiden van ons in de buurt en kan het best zijn dat we daar later in de week toch opnieuw af en toe wolken en een bui van krijgen.