Fraaie nazomerweer loopt ten einde

Het fraaie (na)zomerweer van de laatste dagen loopt vandaag geleidelijk ten einde. Later vandaag kan in het zuidoosten en oosten al een enkele onweersbui vallen, morgen volgen ze in het hele land. En dan gaan ook de temperaturen geleidelijk omlaag.

Door: Weer.nl

Eerst schijnt de zon volop en wordt het nog een keer warm, met temperaturen tussen 22 graden in het westen en 27 graden plaatselijk in het oosten van het land. Vanuit het zuidwesten drijft wel meer bewolking het land binnen waaruit vanochtend in Zeeland al een eerste bui zou kunnen vallen.

Een enkele onweersbui

Later op de dag, als het warmer wordt, ontstaan juist in het zuidoosten en oosten van het land stapelwolken die daar tot een enkele onweersbui kunnen uitgroeien. De wind is vandaag oostelijk, maar draait later naar zuid tot zuidwest en haalt op de meeste plaatsen een windkracht 3 tot 4. Bij buien kan de wind even wat opleven, maar de windvlagen vallen mee.

Vanavond en de komende nacht kan vooral in het oosten nog een enkele onweersbui voorkomen, in de rest van het land is het droog. Het is nevelig en hier en daar kan het even mistig worden. Het wordt niet kouder dan ongeveer 16 graden.

Morgen meer buien

Morgen is er duidelijk meer bewolking dan vandaag. Eerst is het op de meeste plaatsen nog droog, later op de dag trekken vanuit het zuiden nieuwe regen- en onweersbuien het land binnen. Ze pakken op de meeste plaatsen steviger uit dan vandaag en kunnen soms in korte tijd meer dan 20 millimeter regen brengen. De actiefste buien lijken opnieuw in de oostelijke helft van het land voor te komen, maar ook in het westen vallen er wel een paar. Tussen de buien door is ook de zon wel af en toe te zien, maar de wolken zijn in de meerderheid. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind en het wordt tussen 21 en 24 graden.

Weekend licht wisselvallig

In het weekend houdt het licht wisselvallige weer aan. Zowel zaterdag als zondag wordt vrij veel bewolking verwacht en kan verspreid over het land wat regen of een bui vallen. Al worden geen grote hoeveelheden verwacht. De zwakke tot matige wind is zaterdag zuidwestelijk en waait zondag uit richtingen tussen west en noordwest. De temperaturen komen beide dagen rond 20 graden uit en de zon laat zich af en toe zon, zondag wat meer dan zaterdag.

Volgende week beter

Na het weekend lijkt het weer in Nederland opnieuw onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië te komen. De buien verdwijnen dan weer even uit beeld, er komt meer zon en het wordt ook iets warmer. Toch blijven storingen ten zuiden van ons in de buurt en kan het best zijn dat we daar later in de week toch opnieuw af en toe wolken en een bui van krijgen.