Zelftest uitverkocht bij drogisterijen, maar er is nog genoeg voorraad

In veel winkels en online zijn coronazelftesten uitverkocht, meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Toch zijn de voorraden weer snel aangevuld, zegt het CBD, dat 3250 winkels in Nederland vertegenwoordigt.

De verkoop van zelftests gaat op verschillende plekken in het land hard, zegt CBD-directeur Jos Jongstra. “Maar dit komt ook omdat de winkelvoorraden beperkt zijn. In de centrale distributiecentra is er nog genoeg.”

De drogisterijen maken altijd een prognose van wat ze nodig hebben, maar lokaal ontstaan er tekorten in winkels. In de webshops zijn de zelftesten uitverkocht. “Winkels zijn natuurlijk beperkt in grootte, zegt Jongstra. “Je kunt niet met pallets tegelijk aankomen.”

De CBD-directeur merkt op dat de verkoop van de zelftests in winkels al langer toenam. “In de zomer was het helemaal weggezakt, en in het najaar nam het toe omdat mensen dan weer verkoudheidsklachten krijgen. In november werd het nog wat drukker, maar in aanloop naar de persconferentie en daarna ging de verkoop nog veel meer omhoog.”

Brandhaard

Voor de persconferentie van vrijdag was het advies om juist geen zelftest te doen bij coronaklachten. Iemand met klachten werd geadviseerd om een afspraak te maken bij de GGD, omdat een zelftest minder nauwkeurig is.

In de persconferentie adviseerde het kabinet om een zelftest te doen voorafgaand aan bezoek. Ook voor het primair en voortgezet onderwijs werd geadviseerd om zelftests te doen. “Zeker als er ergens een brandhaard is kan de winkelvoorraad op raken. Daarbij was het ook druk vanwege Black Friday. Mensen hadden het advies over zelftests gehoord en namen er voor de zekerheid wat mee.”

Jongstra adviseert mensen even te wachten. “De kans bestaat dat je een dag later wel een zelftest kunt krijgen. Ik begrijp dat het lastig is als je er een op de dag zelf moet hebben. Dan zou je het in een andere winkel kunnen proberen.”