SallandWonen start proef vanwege woningnood: twee jongeren in één woning

Woningcorporatie SallandWonen wil de kansen van jongeren op een woning vergroten. Daarom begint de corporatie in Raalte een proef met ‘woningdelen’: twee vrienden delen samen een eengezinswoning, ‘het Deelhuus’. Als de ervaringen positief zijn, volgen er mogelijk meer woningen.

“Het voordeel is dat we met één woning twee jongeren een woonplek kunnen geven,” licht Marijke Kool, directeur-bestuurder van SallandWonen toe. “Dit concept is voor jongeren die uit huis willen, maar niet persé alleen willen gaan wonen. Door het delen van een woning én de woonkosten wordt huren ook een stuk betaalbaarder voor hen”.

Het Deelhuus Het Deelhuus biedt alleenstaande jongeren de kans om, samen met een vriend of vriendin, op zich zelf te wonen voor maximaal vijf jaar. Daarna is het de bedoeling dat ze doorstromen. Huurders van een Deelhuus behouden hun inschrijftijd, waardoor de kans om te kunnen verhuizen groter is.

Voor wie en hoe? SallandWonen biedt het Deelhuus via loting aan. Jongeren vanaf 18 tot en met 27 jaar, die in de gemeente Raalte wonen, kunnen reageren. De ‘winnaar’ van de loting draagt een huisgenoot voor. Beide huurders krijgen een eigen huurovereenkomst. Op de bovenverdieping hebben ze een eigen slaapkamer. De badkamer, de begane grond en de tuin zijn gemeenschappelijk. Ze delen samen de woonkosten.

Oplossing voor woningtekort

De laatste tijd zien we de prijzen voor koopwoningen ook in Salland enorm oplopen. Dat maakt de kansen op een koopwoning voor veel mensen een stuk kleiner. Daardoor blijven huurders die eigenlijk willen kopen in hun huurwoningen wonen en komen jongeren weer moeilijk aan een woning. Directeur-bestuurder Marijke Kool hierover: “Verreweg de meeste woningzoekenden zijn alleenstaand, terwijl een groot deel van de sociale huurwoningen vooral voor gezinnen geschikt is. We richten ons bij nieuwbouw al zoveel mogelijk op een- en tweepersoonshuishoudens, maar daarmee redden we het niet. We moeten ook naar onze bestaande woningen kijken”.

Om de slaagkansen van jongeren te verbeteren zijn er afspraken gemaakt met de gemeenten en de huurdersbelangenorganisaties. Iedereen merkt de krapte op de woningmarkt, maar de huidige woningnood raakt starters extra hard. Met ‘woningdelen’ hopen we meer jongeren aan woonruimte te helpen. Daarnaast blijft SallandWonen zich natuurlijk inzetten om via nieuwbouw de krapte op de woningmarkt voor alle woningzoekenden te verkleinen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl