Monument dramatische noodlanding Beemte-Broekland

Op 10 oktober 1943 wist piloot Earl Verrill de gehavende Tennessee Toddy, een vliegend fort, veilig aan de grond te zetten in Beemte-Broekland. Hij was zich niet bewust van het drama dat zich achter hem afspeelde: bombardier John Lilley was met zijn parachute blijven haken aan de staart van de B17 en sloeg te pletter in de bomen vlak voor de geslaagde landing.

Op vrijdag 1 oktober 2021 om 13.45 wordt stilgestaan bij dit drama. Het onderstreept nog eens dat de piloten en hun bemanning talloze risico’s liepen op hun bombardements-vluchten vanuit Oost Engeland naar Duitsland. Luchtafweergeschut, nachtjagers voorzien van opsporingsapparatuur, oververhitte motoren, een greep uit de gevaren. En toch gingen ze, dag na dag, nacht na nacht.

Eerbetoon aan gesneuvelden

Als eerbetoon aan John Lilley en zijn collega’s heeft Frits Bouwmeester, inwoner van Beemte-Broekland, met hulp van bedrijven een metalen monument laten fabriceren. De bedrijven leverden gratis hun bijdrage. De aanwezigheid van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn onderstreept nog eens het belang dat wordt gehecht aan het op gepaste wijze herdenken van vrede, vrijheid en verbondenheid, ook na 76 plus 1 jaar. De Amerikaanse ambassade zal aanwezig zijn met een delegatie.

Aandacht voor monument

Leerlingen van basisschool de Diamant zijn ook aanwezig. De school heeft het monument geadopteerd. De plechtigheid wordt opgeluisterd door onder meer de 48-th Highlanders of Holland Pipes and Drums-Apeldoorn. Ook het weer speelt een rol in deze onthulling, dat zal ter plekke duidelijk worden. Een en ander past ook in de activiteiten van de 6 Musketiers. Deze (vooralsnog) mannen houden zich intensief bezig met het opzetten van het juiste eerbetoon aan gevallen vliegtuigbemanningen.