Agenda

Volgorde op categorie

Auto Added by WPeMatico

 

Anton Pieck Winterfestijn in Olst

Op 7 december zijn de Sinterklaascadeautjes uitgepakt, de letters en pepernoten opgegeten en dompelen we ons heerlijk onder in de sfeer van Anton Pieck. Levendige oud-Hollandse taferelen van begin vorige eeuw worden uitgebeeld door inwoners van Olst-Wijhe en omstreken. Het zal u in verwarring brengen. “In welke tijd ben ik beland?” Personages die zo uit de tekeningen van Anton Pieck lijken te zijn gestapt, bevolken dan het centrum van Olst.

Maar dat is nog lang niet alles. Om maar wat te noemen: oude ambachten worden uitgeoefend op verschillende plekken, er is een nostalgische markt, (die overigens elk jaar groter wordt). OSV ’95 verzorgt dansvoorstellingen, de Olster Harmonie brengt winterse deuntjes ten gehore, het duo Hans Payens & Wouter Vrij laten u van passende muziek genieten. Evenals de accordeonvereniging die zal optreden “Bij de Buren”. Muziekschool Olst-Wijhe zal spelen bij Galerie van der Plas. Op het hoekje bij schoenwinkel Nobach is achtereenvolgens het Mannen-, Gemengd- en het Wereldkoor te beluisteren en Nobiz zal al zwervend door de straten hun liederen ten gehore brengen.

Winterfestijn ook Jeugdfestijn

Voor de kleinsten is er een kindercarrousel, een toverlantaarn “Laterna Magica” bij Theateratelier Toi Toi Toi, er kan stokbrood worden gebakken op een houtvuur en over de markt verspreid zijn er verschillende oud-Hollandse spellen te doen, gemaakt door ABC de Cirkel. Gerda van Dieren gaat portret tekenen in het voormalige pand van Blokker, bij boekhandel Korten wordt voorgelezen uit oude jeugdboeken en bij petit café de Olsterhof zal een korte film over Anton Pieck te zien zijn.

En o ja….. u hoeft geen honger of dorst te lijden, er is voldoende aanwezig voor de inwendige mens.

Om 16.00 uur zal de ambtsketen door burgemeester Ton Strien worden overgedragen aan de Anton Pieck Winterfestijn burgemeester Walter Dorelijers, bij het podium naast Schoenwinkel Nobach.

Ontmoet elkaar en heb het gezellig samen! Aanstaande zaterdag centrum Olst van 16.00-20.00

Mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Kunst-en Cultuur Olst-Wijhe en Natuurlijk Olst (Ondernemersver. GO)

Nog even een praktische mededeling: Parkeren op het Kerkplein, bij Aldi en parkeerplaats Aletta Jacobsplein. www.theaterlangsdeijssel.nlHet hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Zeven nieuw getrainde Taalpuntvrijwilligers

Zeven nieuw getrainde Taalpuntvrijwilligers

Taal is overal, en taal is elk moment onmisbaar. Op het werk, in de winkel, op het schoolplein: lezen, spreken en schrijven zijn basisvaardigheden die ieder mens nodig heeft om mee te doen in de samenleving. Ook rekenen en digitale vaardigheden horen bij deze basisvaardigheden.

Bij het Taalpunt in de Bibliotheek kan iedereen terecht die hulp nodig heeft bij basisvaardigheden. Vrijwilligers geven vanuit het Taalpunt ondersteuning op maat. Deze week hebben zeven nieuwe vrijwilligers de training afgerond en staan nu klaar om nieuwe mensen te helpen. De vrijwilligers ontvingen hun certificaat uit handen van wethouder Gerria Toeter van de gemeente Raalte en de voorzitter van Taalpunt Raalte Arnoud Wiersma.

Het Taalpunt houdt elke week spreekuur in de Bibliotheek. Meer informatie over ondersteuning bij basisvaardigheden en het Taalpunt is te vinden op de website van de Bibliotheek Salland: www.bibliotheeksalland.nl/taal


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Naober: Inburgeren op het platteland noodzaak

Foto copyright: Hans Menop

Gorssel – Het samenspel tussen nieuwkomers en oorspronkelijke bewoners stokt, signaleert het plattelandsmagazine Naober. Soms is het water en vuur, al gaat het ook vaak goed.

Onder de titel Olde Leu, Nieje Leu zoekt Naober op zaterdagmiddag 9 november in Gorssel nieuwe spelregels voor het ‘naoberschap’. Met dit plattelandsforum viert het magazine het 12,5-jarig bestaan.

Die middag worden de resultaten van een enquête onder de lezers van het gepresenteerd. Het onderzoek is gedaan door het onafhankelijke bureau Geelen Consultancy. Lezers geven hun opvatting weer hoe oud en nieuw met elkaar om kunnen gaan. Moet er bijvoorbeeld een inburgeringscursus komen voor nieuwkomers? Of moet ‘oud’ meer openstaan voor de nieuwelingen, die er mede voor zorgen dat het platteland leefbaar blijft? En hoe sterk hecht iedereen aan oude tradities? Allemaal vraagstukken die in het forum aan bod komen. Naober sluit dat af met een serie aanbevelingen om het nieuwe naoberschap op het platteland te versterken. Samen bouwen aan een leefbare toekomst op het platteland.

Volgens forumlid en schrijver A.J. Snijders gaat het vooral om aanpassen als je op het platteland gaat wonen. “Ik ben hier later gekomen dan zij die hier woonden. Ik zal er niets van zeggen, ook al stoor ik me aan sommige gebruiken.” Snijders is een rasechte Amsterdammer en woont sinds 1971 in de Achterhoek. Bij zijn visie sluit de directeur van Stimuland en oud-voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij, Ingrid Jansen zich aan. Al vindt ze wel dat boeren ook naar zichzelf moeten kijken. “Boeren zeggen vaak, de burgers begrijpen ons niet. Maar is het omgekeerde niet evenzeer het geval?” Zij signaleert verder dat er in de maatschappij geen begrip meer is voor elkaar. “Dat sijpelt ook door naar het platteland, zeker met nieuwkomers erbij.”

“Nieuwkomers en oorspronkelijke plattelanders zijn tot elkaar veroordeeld. Dat besef is er te weinig bij beide groeperingen”, constateert forumlid Henk Robben, oud-burgemeester van Wierden en juryvoorzitter van de Mien Naober-prijs. En wetenschapper Joost Gieling stelt vast dat nieuwkomers onbewust vinden dat het zus of zo moet. Allemaal veel te snel en te weinig oog voor gevoeligheden.”

Het debat onder leiding van hoofdredacteur Marsha Walraven wordt vooraf gegaan door een terugblik op 12,5 jaar Naober.

De bijeenkomst 9 november begint om 14.00 uur en wordt gehouden in de NH Kerk in Gorssel. Belangstellenden zijn welkom. Opgeven kan via info@naober.nl of via https://www.naober.nl/symposium

Het bericht Naober: Inburgeren op het platteland noodzaak verscheen eerst op Salland TV.

Kom naar de Overijsselse Nacht van de Nacht

Zaterdagavond 26 oktober wordt voor de 15e keer de landelijke Nacht van de Nacht georganiseerd. Op 20 plekken in Overijssel worden activiteiten voor jong en oud georganiseerd waarbij de beleving van de nacht centraal staat. De meeste activiteiten zijn gratis en soms wordt een kleine bijdrage gevraagd. Nieuwsgierig naar een activiteit bij u in de buurt? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl

“Met de Nacht van de Nacht willen we het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht brengen. Dit doen we door het organiseren van activiteiten waarbij de beleving centraal staat”, aldus Loet van der Heijden, van Natuur en Milieu Overijssel. “Omdat we dit jaar voor de 15e keer de Nacht van de Nacht organiseren maken we er een speciale nacht van. De Overijsselse opening van de Nacht van de Nacht is op landgoed De Haere in Olst. Johan van der Wielen geeft daar een Masterclass nachtfotografie. Johan behoort tot de top van de Nederlandse natuurfotografen.

Een unieke kans voor amateurfotografen om te leren fotograferen in het donker en daarna onder zijn leiding op het landgoed nachtfoto’s te maken”. Behalve de masterclass zijn er allerlei andere activiteiten. Centraal daarbij staat de beleving van de nacht op het landgoed. Zo is er een lezing over de sterrenhemel, staan er sterrenkijkers opgesteld waarbij uitleg wordt gegeven over de sterrenhemel, zijn er rondleidingen over het sfeervolle landgoed, is er een verhalenverteller bij de vuurkorf, ontmoeten kinderen nachtdieren in het donker en kunnen ze uilenballen pluizen.

Het bericht Kom naar de Overijsselse Nacht van de Nacht verscheen eerst op Salland TV.

Inschrijven voor de Diepe Hel Holterbergloop kan nog tot en met 22 oktober

Nog 8 dagen en dan gaat de 32e editie van De Diepe Hel Holterbergloop van start. Door de omgeving en het uitdagende parcours is de Diepe Hel Holterbergloop voor alle hardloopniveaus een bijzondere loop. ‘De lopers gaan genieten van de rust van onze mooie Sallandse Heuvelrug in herfstkleuren’, aldus Hans.

Nog niet ingeschreven? Geen paniek! Je kunt je nog inschrijven tot en met 22 oktober 24.00 uur. Schrijf je dus snel in voor de Hemink 10 km, de VolkerWessels Halve Marathon of de Sans-online 6 km Night Run. Denk ook aan de Rabokids Run voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar. Inschrijven kan zelfs voor de Rabokids Run tot een half uur voor aanvang van de loop.

ZorgSaam 10 km Kuier… deur De Diepe Hel Wandeltocht
Prachtige vergezichten, de natuur die ontwaakt, geen auto’s en de Diepe Hel als letterlijk hoogtepunt. Op zondagochtend 27 oktober is de Diepe Hel voor een paar uur het domein van wandelaars.
Inschrijven voor de wandeltocht kan nog tot en met 25 oktober aanstaande.

Heb jij de Diepe Hel Holtbergloop app al op je mobiel? Zo niet, download het dan snel. Het is namelijk superhandig. Je kunt alle deelnemers volgen, leuke selfies en filmpjes bekijken en plaatsen, de routes bekijken. En natuurlijk vind je hier veel praktische informatie over tijden, afstanden, routes en uitslagen en veel meer. De app is gratis beschikbaar voor je Android en iPhone.

Het bericht Inschrijven voor de Diepe Hel Holterbergloop kan nog tot en met 22 oktober verscheen eerst op Salland TV.