Raalte Royaal Weekend; waarom je dit niet wil missen!

Het kan geen Raaltenaar meer ontgaan zijn, we zijn jarig! En om dit te vieren worden er het hele jaar activiteiten georganiseerd door en voor Raaltenaren. De organisatie is druk bezig met het eerste weekend: Raalte Royaal van 27 t/m 30 april. ‘Dit weekend staat in het teken van verbinding en sport’, aldus Esther Vastenavond, lid van de regiegroep 900 jaar Raalte.

Raalte 900 jaar vieren we met drie themaweekenden. Naast Raalte Royaal, vieren we Raelt tot Raalte in het weekend van 14-15-16 juli. Onze historie wordt op verschillende manieren getoond. Het slotweekend is Raalte op de Plank’n, 20-21-22 oktober. In dat weekend staan creativiteit en talent centraal. Naast de drie weekenden, hebben we het hele jaar activiteiten gericht op Raalte Actief. Iedereen in beweging, waarvoor we iedere maand een sport centraal stellen. En zijn er activiteiten in het kader van Raalte Groen: duurzaam de toekomst in. Op naar onze 1000e verjaardag!

Koningsdag is de Royale aftrap van het weekend Op Koningsdag (27 april) start het Royaal weekend met een ouderwets gezellige Koningsdag in het centrum van Raalte. De Raalter Oranjevereniging is momenteel druk bezig met de organisatie van een kinderplein met allerlei leuke spellen en activiteiten. Daarnaast kan iedereen zich weer aanmelden voor de kleedjesmarkt om weer ouderwets door het dorp te struinen en leuke koopjes te scoren. ’s Middags wordt het ouderwets gezellig bij Neuf en de Gouverneur.

Op vrijdag komen we op adem; een Geocache wandeling

Een spel op basis van GPS waarbij je ook nog eens iets te weten komt over Raalte? Hoe gaaf! Een groep enthousiaste Raaltenaren heeft een Raalte900 Geocaching gemaakt die wordt gelanceerd op 28 april. Terwijl je langs een aantal kenmerkende plekken in Raalte komt, verzamel je informatie om de ‘cache’, oftewel de schat, te vinden. De cache is gratis te spelen na het downloaden van de app. Wil je meer weten over Geocaching? Op zaterdag 29 april staan de bedenkers van de Raalte900 cache op de Raalter Sportdag. Zij hebben alle antwoorden op jouw vragen, en maken je graag wegwijs!

Raalter Sportdag op zaterdag, daar zien we jóu toch ook?

Zaterdag 29 april staat in het teken van sporten. Ga jij met je vrienden de uitdaging aan tijdens de zeskamp? Op het terrein van Rohda Raalte is er een zeskamp, georganiseerd door InSalland, waar 36 teams gaan strijden om de winst. Ninke Holtmaat (InSalland): “Vanaf 8 jaar mag je deelnemen aan de Zeskamp. De inschrijving is geopend en de aanmeldingen stromen al binnen! Een team bestaat uit maximaal 8 personen. Gezinnen hebben zich ingeschreven, maar ook vriendengroepen van alle leeftijden. Wees er dus snel bij! Vol = vol.”

In en rond Tijenraan wordt deze zaterdag een heuse ‘sportproeverij’ aangeboden. Bezoekers kunnen hier kennis maken met een variatie aan sporten die in Raalte te vinden zijn. Uiteraard is er de mogelijkheid om niet alleen te kijken, maar ook mee te doen! Maarten Paalman van Sportbedrijf Raalte: “Er worden diverse clinics georganiseerd van onder andere boksen en voetbal. Ook zijn de sportverenigingen voor mensen met een beperking aanwezig. En bij iedereen is laagdrempelig informatie in te winnen. Voor ieder wat wils! We willen iedereen graag in beweging brengen”

Op zondag sluiten we Royaal af, met ontvangst van het vuur uit Normandië

We sluiten het weekend af op de zondag. Door de ROV wordt de jaarlijkse Droomdag georganiseerd waar mensen met een beperking mee kunnen werken in het dorp, tijdens de koopzondag. Daarnaast zijn er diverse optredens en zijn de politie & brandweer met demonstraties aanwezig. Rond 14.15 uur brengt Atletiekvereniging Salland de bevrijdingsvlam uit Normandië binnen. Begeleidt door legervoertuigen en muziek leggen de lopers de laatste meters af richting het podium op het plein. Na zo’n prestatie hebben ze wel een warm welkom verdiend, kom je ze ook binnenhalen?

Om 15.00 uur start in de Kruisverheffing een herdenkingsconcert georganiseerd door de Raalter uitvaartverzorgers van Breen & de Weerd. Het concert is voor iedereen die in de afgelopen paar jaar een dierbare heeft verloren. Met de fakkel uit Normandië wordt een kaars aangestoken, onder het mom ‘licht in de duisternis’. Gedichten en korte verhalen worden daarnaast afgewisseld door muziek.

Na deze dienst is het Raalte Royaal weekend officieel tot een eind gekomen. Maar, niet getreurd. Op 14 juli start het tweede themaweekend met als thema ‘van Raelt tot Raalte’. Ook dat wordt ongetwijfeld weer een fantastisch weekend.

Voor meer informatie over het programma: www.900jaarraalte.nl of mail naar info@900jaarraalte.nl