Bewoners in Welsum en Wesepe maken kennis met AED en reanimatie

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Om (lokale) veiligheid te vergroten en zelfredzaamheid van inwoners, instellingen, bedrijven en hun directe omgeving te stimuleren heeft Veiligheidsregio IJsselland AED’s geplaatst bij de brandweerkazernes in Welsum en Wesepe. Op maandag 7 en dinsdag 8 oktober was er voor omwonenden een kennismakingsavond reanimatie & AED.

Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Dat kregen de omwonenden van de brandweerkazernes onder ander te horen tijdens de inloopavond waar zij kennis konden maken met reanimatie en AED. Na een korte instructie konden ze zelf ervaren hoe het is om te reanimeren en een AED te gebruiken. Ongeveer 15 personen hebben zich tijdens de avond aangemeld voor een uitgebreide vervolgcursus AED en reanimatie van het Rode Kruis.

“Ik heb er al vaker over gedacht om een reanimatiecursus te doen, maar nooit de stap gezet. Door de uitnodiging voor deze kennismakingsavond dacht ik, nu moet ik het gewoon gaan doen!” Aldus een van de omwonenden.

Oproepsysteem HartslagNu
De vijftien AED’s worden allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Bij een melding van een mogelijke hartstilstand, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen.

Onderzoek Ambulance IJsselland
Ambulance IJsselland heeft onderzocht op welke brandweerposten in de regio een AED aan de buitenkant van de kazerne van toegevoegde waarde is. Bij het onderzoek is onder andere gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s (zoals beperkt, of 24/7 beschikbaar). De veiligheidsregio volgt het advies van de ambulancedienst en plaatst bij de volgende vijftien brandweerposten een AED: Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe, Vollenhove, Zwolle Noord en Zwolle Zuid.

Het bericht Bewoners in Welsum en Wesepe maken kennis met AED en reanimatie verscheen eerst op Salland TV.