NV Bergkwartier vernieuwt en verduurzaamt Bergschild 35-37

Foto: Edwin Mooijaart

Aan de voet van de Bergkerk ligt het pand Bergschild 35-37. Het pand heeft geen monumentale status, maar staat wel in het beschermde stadgezicht van Deventer. De gemeenschappelijke voorgevel heeft een fraaie monumentale uitstraling. Bij de verbouwing van het pand wil NV Bergkwartier het pand tegelijkertijd verduurzamen. Door de ligging in het beschermde stadsgezicht zijn zonnepanelen en buitenunits van warmtepompen niet toegestaan.

Na de verbouwing wordt Bergschild 35 de bovenwoning en Bergschild 37 de woning op de begane grond. De woning op de begane grond krijgt een kleine aanbouw aan de achterzijde, waarop het dakterras van de bovenwoning komt.

Beschermd en duurzaam stadsgezicht

Tijdens de verbouwing wordt het pand door NV Bergkwartier feitelijk beschouwd als een monument en worden diverse monumentale onderdelen gehandhaafd en beter in het zicht gebracht. Na de oplevering van het pand is niet alleen het stadsgezicht weer verder verfraaid. De duurzaamheidsmaatregelen zorgen voor milieuwinst en meer woongenot voor de nieuwe bewoners van Bergschild 35 en 37.