OMT: testen bij GGD alleen nog voor kwetsbaren als piek omikron voorbij is

Het Outbreak Management Team adviseert om te stoppen met het testen door de GGD als de omikrongolf in een dalende trend zit. Testen bij de GGD moet wel beschikbaar blijven voor kwetsbare mensen met coronasymptomen en voor mensen die met kwetsbaren in aanraking komen, schrijft het OMT (pdf) aan het kabinet.

Voor mensen met een goede gezondheid adviseert het OMT om bij klachten alleen een zelftest te doen. Bij een positieve uitslag hoeft geen afspraak bij de GGD gemaakt te worden voor een bevestiging. GGD-testen moeten wel beschikbaar blijven voor mensen die in aanraking komen met kwetsbaren en bij uitbraken in instellingen.

Het OMT adviseert dat zelftesten voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Ook moet duidelijk zijn wat iemand moet doen op het moment dat de uitslag positief is. Daarbij hoort het zelf uitvoeren van een bron- en contactonderzoek. Omdat de GGD overbelast is, moeten de meeste mensen hun omgeving zelf al infomeren, maar dat gaat, als het advies wordt overgenomen, straks dus voor iedereen gelden.

Zicht op verspreiding virus

Als besloten wordt dat de GGD-testen voor gezonde mensen niet meer nodig zijn, dan vermindert het zicht op de verspreiding van corona. Een mogelijk oplossing is het ‘zelfmeldportaal’, dat op dit moment in ontwikkeling is. Daarin wordt mensen gevraagd zelf een positieve uitslag te melden. In Groot-Brittannië wordt zo’n zelfmeldpunt al een jaar gebruikt.

Een andere manier om zicht op de verspreiding van corona te houden is volgens het OMT het uitbreiden van de peilstations van Nivel. Op dit moment rapporteren zo’n tachtig huisartsenpraktijken door het hele land of een patiënt griepachtige klachten heeft. Bij een deel van de patiënten wordt een monster afgenomen. Het aantal deelnemende praktijken wordt sinds januari al uitgebreid naar 140. Het OMT wil daar nu meer haast mee maken.

Lange termijn

Het OMT adviseert voor de lange termijn dat ook kwetsbare mensen niet meer hoeven testen bij de GGD. Alleen wanneer er sprake is van een uitbraak in bijvoorbeeld een zorginstelling wordt dan nog getest. Voor andere mensen blijft het advies om een zelftest te doen bij milde klachten. Als de pandemie officieel voorbij is dan vervalt ook dat advies.