Spaanse branie: Belangeloos

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Belangeloos

Sorry, weer een voetbalcolumn. Ik kan er weinig aan doen, mijn weekenden spelen zich af rond voetbalvelden. Zaterdag reisde ik Go Ahead Eagles achterna in Waalwijk. Zondag werd ik naar Zutphen gestuurd om een verhaal voor de krant te maken, zoals ik verleden week in Colmschate stond, bij Helios. Na het profvoetbal is nu ook het amateurvoetbal herstellende.

In een versimpeling heb ik wel eens getwitterd dat je voor een voetbalwedstrijd ’22 spelers en een bal’ nodig hebt. Dat zijn inderdaad wel de twee absolute vereisten, maar er komt zoveel meer bij kijken. Laten we Helios als voorbeeld nemen, omdat dit platform zich nu eenmaal op Salland richt. Die club heeft ruim twintig teams. Iemand moet de lijnen trekken. Iemand moet komen fluiten. Twee mensen moeten vlaggen. Het veld moet een beetje onderhouden worden. De kleedkamers moeten gestofzuigd. Er moet iemand in de kantine staan om al dat grut te voorzien van AA’tjes, tosti’s en bier. Er moet iemand een hele middag boven de frituurpan staan.

Er moeten ouders zijn die kinderen naar de uitwedstrijden rijden. Er moeten trainers gevonden worden. Er moet op wedstrijddagen iemand zijn voor eerste hulp. De toiletten moeten schoongemaakt. De scheidsrechter die het eerste elftal komt fluiten moet koffie krijgen. Er moet iemand bepalen welke wedstrijd op welk veld gespeeld wordt, en welke kleedkamers daarvoor beschikbaar zijn. Iemand moet de afgelastingen communiceren. Zonder die mensen functioneert een club niet. Al die uren die ze wekelijks maken worden uitbetaald in dankbaarheid. Misschien in een broodje.

Bij AZC in Zutphen is de keeper van het eerste ook bestuurslid. Een halfuur na de wedstrijd vertelde hij monter over de sponsorcommissie, communicatie en de vrijwilligerorganisatie. Het is zijn manier om iets terug te geven aan de club. Dat laatste vat het perfect samen. Iedere zaterdag en iedere zondag rennen er van Maastricht tot Groningen honderdduizenden kleine en (hele) grote kinderen achter een bal aan in de strijd tegen de tegenstander, de kilo’s, ouderdom of wat anders.

We hebben mensen nodig men oog voor elkaar

Meer dan 400.000 Nederlanders helpen dat belangeloos mogelijk te maken. Dat zijn meer mensen dan er in Utrecht wonen. Als jochie of meisje begonnen ze te voetballen, en nu ze volwassen zijn gunnen ze de kinderen hetzelfde plezier. Of het zijn ouders die het verenigingsleven zo gezellig vonden dat ze nog steeds bier staan te tappen, ook al heeft hun kroost sinds de vroege ’90 geen kopduel meer uitgevochten. Ze staan er om het voor elkaar leuker te maken. Amateurvoetbal is Nederland op zijn mooist. We doen wat voor elkaar en hebben uiteindelijk allemaal een mooie zaterdag of zondag.

Ik kwam thuis en las dat de penningmeester van die immer onsympathieker wordende amateurclub in Den Haag tegen de lamp was gelopen. Wopke is de baas van de belastingdienst, maar zijn eigen geld zat dus jarenlang in een land waar je amper belasting hoeft te betalen. En hij had zijn beleggingsvriendje de baas van ABN Amro gemaakt. Wopke wist het niet. Niet dat zijn geld op de Britse Maagdeneilanden lag te zonnen, en niet dat de man die hij aanstelde tot chef bij ABN zijn kameraad was in dit spelletje belastingontwijking. De reacties zijn mild. We schrikken niet meer van een politicus die zijn vrienden mooie baantjes toeschuift en in strijd handelt met zijn eigen waarden.

Vervang ze. De voorzitter van Twello wordt minister-president. De penningmeester van Harfsen krijgt Wopkes baantje, de keeper van AZC doet binnenlandse zaken. We hebben mensen nodig met oog voor elkaar. Het Binnenhof is dringend toe aan een flinke scheut amateurvoetbal.

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl