Certificaten voor bewoners azc Schalkhaar

Op 29 september reikte wethouder Rob de Geest certificaten uit aan bewoners van het azc die zich hebben ingezet bij organisaties, stichtingen en verenigingen in Deventer. Zij deden dit in het kader van #Meedoen. Bij #Meedoen bemiddelen het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en Deventer Doet bewoners van het azc naar vrijwilligerswerk en participatie in de samenleving. Motto is om niet af te wachten in een azc, maar vanaf dag 1 bezig te zijn met de toekomst waar deze dan ook mag zijn. Michiel ten Bulte, projectmedewerker bij Deventer Doet: ‘Door mee te doen, doen bewoners kennis, vaardigheden en ervaring op. Bovendien zetten veel bewoners zich graag in voor hun nieuwe land. Zij vinden het prachtig om zo wat terug te kunnen doen en tegelijkertijd hun netwerk te vergroten en de taal te oefenen.

Diverse organisaties bieden de ‘nieuwe Nederlanders’ kansen om te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Zo is in samenwerking met Stichting Present het Walk & Meet-project gestart om bewoners van het azc te koppelen aan betrokken Deventenaren. Zij combineren het samen wandelen met het delen van kennis over Deventer en het verbeteren van de Nederlandse taal. Bewoners kunnen tevens meehelpen aan het onderhoud van de moestuin bij Klooster Nieuw Sion, of ondersteunend werk verrichten rondom het stadion van Go Ahead Eagles. Sinds de versoepelingen rondom Corona kunnen bewoners ook weer helpen bij de begeleiding van ouderen via de Stichting Wijk voor Elkaar of via The Colorful Circle deelnemen aan de activiteiten om vanaf jongs af aan kennis te maken met verschillende culturen. Meedoen betekent ook Nederlands leren bijvoorbeeld door de enthousiaste vrijwilligers van Stichting Jongerennet. Deze organisaties werden dan ook verrast met een certificaat om zo ook waardering te tonen doordat zij wekelijks hun deuren openen voor de azc bewoners.

Omdat de stap naar buiten voor asielzoekers groot kan zijn, is er sinds kort een aantal kleine projecten op het azc gestart, waaronder een moestuin en een naaiatelier. Deze projecten worden geheel verzorgd door de bewoners zelf en worden ondersteund door #Meedoen. Daarnaast verzorgen bewoners ook in de woongebouwen schoonmaakwerkzaamheden of helpen ze mee in het tuinonderhoud op het azc.

Het COA en Deventer Doet zijn erg blij met het aanbod van projectplaatsen. Michiel ten Bulte: ‘Het is goed om te zien dat organisaties het belang van dit soort participatie-projecten ondersteunen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: de bewoners kunnen beter de stap naar meedoen in de maatschappij maken en de maatschappij krijgt beter toegeruste nieuwe Nederlanders erbij.’