Spaanse Branie: vrij

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Ik hou van vrijheid. Als ’t aan mij ligt gaat iedereen lekker zijn gang. Zolang het anderen niet schaadt. Van mijn part zuipt iemand zich klem, zolang diegene maar niet in de auto stapt. Met die lijn zijn ook coronamaatregelen te verdedigen. Wie met valse QR-codes loopt te zwaaien, neemt een risico met de gezondheid van andere aanwezigen. Opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek was boos. Ze heeft misschien een punt met te stellen dat wie voorwaardelijk vrij is, helemaal niet vrij is. Dan is het nieuws voor Eva: niemand is ooit vrij geweest. En zelfs ik als vrijzinnige ben daar blij om. Haar vriendin Kim Boon was ook al boos en krijste iets over discriminatie. Vergezocht.

Ik ben het niet met de dames eens. Gelukkig mag dat. Zo vrij is ons land nog. Thierry Baudet is het stadium boos al voorbij. Zondag liet hij weten dat voorstanders van de nieuwe coronamaatregelen wat hem betreft NSB’ers en nazi’s zijn. Baudet is niet van zijn bed gelicht vannacht. Gelukkig niet. Ook het maken van de meest onsmakelijke vergelijking mag in ons land. De vraag is hoe we daarmee omgaan. De NPO heeft drie kanalen. Als statement hadden ze zondagavond op tenminste één zender een documentaire over Auschwitz moeten uitzenden. Niet omdat het leuk is om te zien hoe kinderen aan elkaar vastgenaaid worden en vervolgens vergast, maar omdat dat kennelijk nodig is in het land waar een parlementariër zulke dingen zegt.

Journalistiek is namelijk niet ‘leuk’, maar essentieel. De NPO moet beschermd worden tegen figuren als Arnold Karskens. In een filmpje claimde hij dit weekend ‘voor dit werk in de wieg te zijn gelegd’. Nee. Journalisten hebben doorgaans geen florissant zelfbeeld, maar voor ons vak moet je één ding kunnen: feit van fictie scheiden. Een video met 28(!) onjuiste beweringen omtrent corona in een dik halfuur noemde Karskens ‘een discussie’. Je kan veel zeggen van de NPO, de Telegraaf, de handvol andere nationale kranten, het dozijn regionale omroepen en zo’n twintig regionale dagbladen. Sommige hebben wat meer politieke kleur dan andere, maar: wat ze melden is doorgaans waar.

Wat heb ik als vrijzinnige eigenlijk tegen mensen die onzin verkondigen? Nou: het schaadt in dit geval anderen. Een groot deel van de medewerkers in het Deventer Ziekenhuis zag er moe uit toen ik er een paar weken geleden op bezoek was. Hun extra werk komt door ongevaccineerden, die buitenproportioneel vaak op de IC belanden. Rutte en De Jonge wilden nu voor één keer op tijd handelen en hebben andere sectoren drie weken lamgelegd.

Het is ironisch dat de invloed van kwakzalvers als Baudet en Maurice de Hond nu het beeld bepaalt van onze zwalkende premier. Jarenlang heeft hij de pers ondermijnd door informatie weg te lakken en  vaker te liegen dan te ontbijten. Nu moet hij allerlei absurde kunstgrepen uithalen om de schade van de nepnieuwsval te minimaliseren. De les voor hem en zijn ploeg: waardeer journalisten. Zorg dat de NPO budget heeft voor meer échte verslaggeving, en sta pal voor het handjevol nationale dagbladen – die kunnen we niet missen.

In een gezonde democratie controleren journalisten de macht en informeren zij de bevolking. De NPO moet er nóg veel beter in slagen om objectief uit te dragen wat de vele voordelen van coronavaccins zijn. Desnoods iedere avond. Het wetenschappelijke bewijs liegt niet.  Met die gedegen en correcte informatie kunnen de twijfelaars vervolgens hun beslissing maken. Haal je een prik? Super, dat helpt. Doe je dat niet? Jammer, maar dat is ook je recht, en ik hoop dat dit land er uiteindelijk in slaagt om humaan om te gaan met andersdenkenden – ik was heel blij met die boodschap van burgemeester Femke Halsema. Je hebt het recht om zelf te kiezen, maar om die eerlijke keuze te maken, heb je óók het recht om volledig en juist geïnformeerd te worden. Dát is vrijheid, Eva.

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico