Locatiemanager is blij met komst Oekraïners in voormalig Rabobank-pand in Wijhe, “Ze mogen allemaal mijn buren zijn “

De Gemeente Olst-Wijhe heeft het pand bijna gereed met dertien woonunits voor vier tot zes personen. Deze woonunits bestaan uit een woonkamer en twee of drie slaapkamers. Er kunnen maximaal 64 mensen worden opgevangen. In de centrale hal zit een gemeenschappelijke ruimte en is er een speelruimte voor kinderen. Daarnaast zijn er een algemene kookunit en algemene sanitaire voorzieningen. De aannemer legt in januari de laatste hand aan de verbouwing. Bij de inrichting van de locatie is er op gelet dat de bewoners voldoende privacy hebben.

Dit is bewust zo gedaan voor de benodigde rust, vertelt locatiemanager Oene Akkerman van de Gemeente Olst-Wijhe. Hij heeft al eerder bemoeienis gehad met andere locaties, Summercamp Heino maar ook is hij betrokken bij de opvangplekken op de Eikelhof. “Het mogen van mij allemaal mijn buren zijn, ” zo vertelt hij. Velen van hen heeft hij de taal al goed zien oppakken.

Aansluiting bij lokale bevolking
“We willen een zo goed mogelijke aansluiting met de mensen die hier wonen. Er hebben zich al bedrijven gemeld die met ze aan de slag willen, al is het natuurlijk een investering. Er zijn zelfs mensen die in hetzelfde beroep werken als ze voorheen in Oekraïne deden, bijvoorbeeld in de autoschadeherstel. Daar zitten kundige mensen. Maar ook qua ontspanning wil de Gemeente voldoende bieden. Kinderen worden aangemoedigd lekker in beweging te komen, door middel van sport en spel. De naastgelegen supermarkt heeft al goederen aangeboden voor de eerste tijd.

“Mensen kunnen komen kijken vanavond naar de ruimtes die al gerealiseerd zijn, het is nog wat kaal, maar daar komt verandering. Ook hebben mensen zelf de ruimte het aan te kleden naar eigen wens met spulletjes van de plaatselijke kringloop.

Oene is erg blij met de hulp die er al wordt geboden door omwonenden maar vraagt mensen spullen vooral aan te leveren bij het Steunpunt in Raalte, Salland voor Oekraïne. “Zo houden we het gestructureerd en komt alles op de juiste plek terecht, aldus Oene. Vanavond om 19.30 kunnen omwonenden en belangstellenden een kijkje nemen op de locatie en vragen stellen aan de locatiemanager en mensen van de Gemeente Olst-Wijhe.

A young sad woman with the flag of Ukraine in her hands, the concept of war in Ukraine.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico