FORT EUROPA : We hebben er een zooitje van gemaakt.

Fort Europa naar de tekst van Tom Lanoye is een geestig en messcherp muziektheater (van gospel tot Wagner) waarin acht jonge acteurs, zangers, performers verlangen naar een nieuwe wereld. Ze zoeken troost bij elkaar en willen niet meer bij deze wereld, bij dit Europa horen. Ze willen gewoon weg. Ver weg. De voorstelling staat op 8 november in de Deventer Schouwburg.

Het oude continent valt kibbelend uiteen. Het bouwt een muur om zich heen, om gelukszoekers en vluchtelingen buiten te houden en vervolgens zelf gek te worden binnen de muren. Europa is versleten, verkracht en verteerd. Niet door mensen van buiten, maar door de Europeanen zelf. We hebben jammerlijk gefaald. De oude mens heeft afgedaan, lang leve De Nieuwe Mens!

Tom Lanoye

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schreef Fort Europa als novelle en politieke redevoering, de eigenzinnige regisseur Michiel De Regt maakt er muziektheater van. Lanoye schreef zijn tekst in 2005, lang vóór de Arabische Lente, de duizenden verdronken migranten en de terroristische aanslagen in Europa zelf.

Lanoye: ‘Fort Europa is geen politiek, filosofisch, crematorium of pamflet, maar ook grappig, absurd en uiterst actueel. Het publiek wordt uitgedaagd om het eens of oneens te zijn met het mozaïek van uitzinnige of uiterst logisch lijkende stellingen. Om voorbij het stadium van ouwehoeren te komen en de angst voor bijvoorbeeld migratie niet laten opkloppen of misbruiken.’

Fort Europa is een voorstelling met intelligente , hilarische dialogen en pakkende muziek.

‘De oude Europese mens is failliet en er is maar één conclusie mogelijk: We hebben er een zooitje van gemaakt. Het is tijd voor vernieuwing. Het is tijd voor De Nieuwe Mens.

Fort Europa

Vrijdag 8 november| 20.30 uurHet hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht FORT EUROPA : We hebben er een zooitje van gemaakt. verscheen eerst op Salland TV.