Hans de Kort: Wanneer stopt Raalte met het vergif glyfosaat

In Losser is de kogel door de kerk. Op grond dat eigendom is van die gemeente mag geen glyfosaat meer gebruikt worden. Voor Hans de Kort is dat reden zijn gemeenteraad wederom op te roepen zo’n zelfde beslissing te nemen. De Kort deed dat ook al in 2017, toen Assen ook dit besluit nam.

Toen kreeg hij, naar eigen zeggen, “allerlei onzakelijke en boterzachte uitvluchten, zoals “Wij hebben navraag gedaan bij de vijf pachters die de grootste oppervlakten landbouwgrond van de gemeente pachten. Zij geven aan geen glyfosaathoudende middelen te gebruiken op de gepachte percelen”. De Kort vindt dat je het dan net zo goed kunt verbieden, want zonder verbod “hebt u geen poot om op te staan”.

IJssellandschap
Opinie in Salland heeft groot grond bezitter IJssellandschap al een keer of vijf gevraagd te bevestigen dat op hun grond boeren gerust nog wel Roundup mogen gebruiken, terwijl andere landgoederen dat in het pachtcontract verbieden. IJssellandschap is via de telefonist nog niet verder gekomen dan dat ze de vraag hebben gezien, maar dat ze druk zijn. Wat op zijn minst doet vermoeden dat je in Salland bij een van de grootste grondbezitters wel gewoon het in twijfel getrokken goedje mag gebruiken.

Losser
Losser heeft glyfosaat, dus ook Roundup, verboden omdat het slecht is voor de natuur. De gemeente op haar site: Glyfosaat is slecht voor de natuur. Vanaf 1 januari 2020 verbiedt de gemeente Losser daarom het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat, zoals Roundup op de gronden die eigendom zijn van de gemeente Losser. Dit verbod geldt ook voor gronden die derden van de gemeente Losser pachten of huren. Glyfosaat leidt wereldwijd tot discussies over de mogelijke impact op het ontwikkelen van lymfeklierkanker. Daarnaast is de stof schadelijk voor de natuur. Belangrijkste argument om het middel niet te willen gebruiken is wel dat de gemeente Losser wil werken zonder dit soort chemische middelen.

Wethouder in Losser
Wethouder Jaimi van Essen: “Naast de discussies over of de stof glyfosaat het risico op kanker vergroot, weten we zeker dat deze stof een negatieve invloed heeft op de natuur. Bepaalde schimmelgroei wordt erdoor bevorderd waardoor bijvoorbeeld aardappelen aangetast worden. Ook tast het de darmflora van bijen aan waardoor deze minder weerstand hebben en vatbaarder zijn voor infecties. Alles bij elkaar maakt dat de gemeente Losser onkruidbestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat niet meer toestaat. Een middel dat slecht is voor volksgezondheid en milieu willen wij niet op onze eigen gronden gebruiken.

Gezondheid voorop
Gezondheid en welzijn van mens, dier en natuur staat bij ons voorop in de keuzes die wij maken. Naast het feit dat glyfosaat nadelig is voor de gezondheid van bijen, blijft de stof ook erg lang aanwezig in ons oppervlaktewater, waar het ook allerlei nuttige organismen vernietigt. Op die manier is het ook erg lastig om drinkwater veilig te houden. Door het doodspuiten van alle planten gaat ook het bodemleven hard achteruit.”

Losser loop voor de Europese Unie uit met dit besluit. Tot 17 december 2022 is het in de Europese Unie nog toegestaan om Roundup te gebruiken. Nederland is samen met Hongarije, Frankrijk en Zweden verantwoordelijk voor de herbeoordeling van glyfosaat voordat de EU opnieuw beslist of glyfosaat gebruikt mag worden. Het middel is in Nederland verboden om toe te passen op verharding.

Hans de Kort (in 2017 aan de gemeente): “Zeer recentelijk heeft de Gemeente Assen, om evidente redenen dus, besloten het gebruik glyfosaathoudend landbouwgif niet meer toe te staan op gronden die door die gemeente worden verhuurd/verpacht, ondanks hevig verzet uit de landbouwsector.

Gezien de overduidelijke gevaren die aan het gebruik van dit vergif verbonden zijn, verzoek ik u het voorbeeld van de gemeente Assen te volgen en dit gebruik ook op de door u verhuurde/verpachte gronden te verbieden.

 

Het bericht Hans de Kort: Wanneer stopt Raalte met het vergif glyfosaat verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Hans de Kort: Wanneer stopt Raalte met het vergif glyfosaat verscheen eerst op Salland TV.