Inwoners praten mee over Energietuin de Noordmanshoek

Inwoners van de gemeente Olst-Wijhe verzamelden zich afgelopen donderdagavond in ’t Langhuus in Wijhe voor een open inloopavond in het teken van Energietuin de Noordmanshoek: de Energietuin die ten noorden van Wijhe gerealiseerd zal gaan worden. Stichting De Noordmanshoek maakte van de avond gebruik om de inwoners bij te praten over de huidige stand van zaken, maar vooral ook om input te krijgen vanuit de omgeving.
Mede door Herman Engberink
De bijeenkomst krijgt veel belangstelling. Als ik het zo inschat, zijn er zo’n vijftig man! Een mooie opkomst. De aanwezigen zitten verdeeld over verschillende praattafels, waar de stichting uitgebreid het conceptplan doorneemt, men vragen kan stellen, en suggesties kan doen voor de precieze invulling van het plan. Coöperatie Goed Veur Mekare vertelt over het zonnepark en Natuur en Milieu Overijssel en de Wageningen University zijn aanwezig om vragen te beantwoorden over het project Energietuinen.
De avond kenmerkt zich door interesse en betrokkenheid. Er is veel belangstelling, er worden veel vragen gesteld en mijn indruk is dat het plan breed gedragen wordt. Dat is heel positief! Naast geïnteresseerd en betrokken, zijn de inwoners ook kritisch: Wie gaat dit plan exploiteren? En wie neemt het beheer voor zijn rekening?
Wanneer de inwoners worden gevraagd om suggesties te doen voor de invulling van het plan, levert dat een flinke lijst met nieuwe ideeën op: een beeldentuin, een vlindertuin, een theehuis, een forellenkwekerij, een geitenboerderij. ‘Of een Wellnesscentrum!’, stelt inwoonster Jet Bourquin voor, ‘Een plek om te ontspannen tussen de bomen, dat lijkt me wel wat.’ Ook over de infrastructuur wordt gesproken: een goede verbinding met wandel- en fietsroutes langs de IJssel en met het dorp vindt men belangrijk en de mogelijk gevaarlijke weg met vrachtwagens richting Stegeman baart een enkeling zorgen. Alle inbreng is opgeschreven en komen in een creatieve meedenksessie op 27 februari opnieuw voorbij om te kijken óf en op welke manier ze in het plan passen.
Het vervolgStichting De Noordmanshoek kijkt terug op een zeer geslaagde avond, en hoopt ook in het vervolgtraject op veel betrokkenheid bij de ontwikkeling van het plan. Ze zien hun dorpsgenoten graag weer tijdens de creatieve meedenksessie op 27 februari. Meer informatie over deze sessie volgt via de facebookpagina “Energietuin de Noordmanshoek” en de webpagina https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/energietuin-de-noordmanshoek/.
Herman Engberink is wethouder van de gemeente Olst-Wijhe
Het bericht Inwoners praten mee over Energietuin de Noordmanshoek verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Inwoners praten mee over Energietuin de Noordmanshoek verscheen eerst op Salland TV.