Kachelspecialisten en schoorsteenvegers hebben het drukker dan voorheen

Kachelspecialisten en schoorsteenvegers hebben het door de hoge gasprijzen een stuk drukker gekregen. Veel mensen zoeken naar alternatieven om hun woning op te warmen, bijvoorbeeld door over te gaan op een houtkachel. De vraag naar kachels dan ook flink toegenomen, merkt ook Wijnand Rouweler van Kachelspeciaalzaak Bruggeman in Wesepe

“Mensen die bij ons komen, zijn op zoek naar een alternatief, dit kan ook elektrisch zijn. Of infrarood panelen. Wil je echt goed verwarmen dan moet je denken aan een houtkachel of pelletkachel, meldt Rouweler.

Hoe zit het dan nu met de levertijden als de vraag zo is toegenomen?
Volgens Wijnand is afhankelijk van soort, merk en type waar je voor kiest. “Doordat levertijd langer kunnen zijn, kunnen we we meer gespreid onze werkzaamheden plannen, dus we kunnen de drukte qua personeel wel aan. We zitten nu zo’n beetje in februari te plannen, voor even nog even warm zitten met de kerst ben je dan wel net te laat,” aldus Wijnand. Voor een gedegen advies waarbij de kachel goed aansluit op het rookkanaal, nemen klanten ook wel tijd en zien we het vertrouwen dat we het goed regelen. “Niemand zit te wachten op een slechte verbranding waardoor de buren er last van krijgen.”

Hoe vaak moet je een schoorsteen vegen?

In een schoorsteen komen altijd takjes terecht van buitenaf, ook al zijn hier roosters voor te krijgen. Takjes van vogel of wespennesten kunnen vlam vatten maar van onderuit is het ook belangrijk om de schoorsteen schoon te houden. Het advies van de schoorsteenveger is twee keer per jaar. Wanneer je een schone schoorsteen hebt, kunnen de rookgassen beter en sneller wegtrekken. Het kan ook gebeuren dat er bij het stoken onverbrande deeltjes in het rookkanaal komen

John van Beijhe Dakwerken, onderdeel van de schoorsteenbrigade Broekland meldt: “Wij kunnen het nog wel aan hoor, gelukkig hebben wij 17 bussen op de weg, dus wij zitten niet met wachttijden. De wachttijd voor een afspraak is hooguit 14 dagen, we streven echter naar binnen een week.

Verstandig stoken
Naast het reinigen van rookkanalen geeft hij ook adviezen. “Het is belangrijk om met goed droog hout te stoken en geen kant en klare blokken te gebruiken waar paraffine en lijm in zit. Die rook gaat vastzitten aan de binnenkant en het mengsel geeft bij verbranding na verloop van tijd schoorsteenvervuiling met het risico op schoorsteenbrand. Uiteraard moet je er geen verpakkingsmateriaal of spaanplaat in gooien. Dan krijg je stank en ook een sneller vervuild rookkanaal met schoorsteenbrand tot gevolg. Voor een gedegen advies waarbij de kachel goed aansluit op het rookkanaal, nemen klanten ook bij een kachelspeciaalzaak ook wel tijd, geeft Wijnand Rouweler aan. “We zien het vertrouwen dat we het goed regelen. “Niemand zit te wachten op een slechte verbranding waardoor de buren er last van krijgen.”