Marian Kodden gaat veertig dagen passen voor alcohol

Dry Januari, tijdelijk je alcoholgebruik op pauze zetten en daarmee jezelf bewuster maken in de keuze om wel of niet te drinken. Marian Kodden gaat dat ook doen. Niet in januari trouwens, maar tijdens IkPas, vanaf 26 februari. Geen dertig dagen, maar veertig dagen!
Door Marian Kodden
Jezelf bewuster maken in de keuze om wel of niet te drinken. Nou, inderdaad word je je dan bewust hoe veel (of hoe weinig) alcoholgebruik vaak onbewust in je dagelijks leven is geslopen. Het is een gewoonte geworden. Het ‘hoort er bij’.
Ik heb drie keer meegedaan. Eén keer dertig dagen, twee keer veertig dagen.
“Stop je dan met alcohol drinken?”
“Euhhh nee! Niet voorgoed.”
“Waarom doe je dat dan?”
“Nou, ik wil wel eens weten in hoeverre dat impact heeft op mij. Ik daag mijzelf uit.”
En dat was echt wel een uitdaging. Niet van plan om nooit meer alcohol te drinken, want ik vind het gewoon lekker. Wel voelen wat het doet met je als je niet drinkt. En het klopt: je slaapt beter, voelt je fitter en je valt wat af. Leuk meegenomen dus. Ook werd ik mij zeker bewust van het feit dat er wel heel snel een drankje kwam bij allerlei gelegenheden en dat hoefde echt niet alleen feestjes te zijn. Alcoholgebruik is wel heel erg ingeburgerd in het dagelijks leven.
De eerste keer dertig dagen ging als een speer. No problemo.
Het jaar daarop veertig dagen. Ging ook prima, maar ik merkte wel dat ik aan het eind van die periode de dagen ging aftellen, want dan ‘mocht’ het weer.
Vorig jaar weer veertig dagen en ik vond het zwaarder dan de keren daarvoor. Heel eerlijk: de laatste avond van die veerig dagen toch al een wijntje gedronken. Dus net niet helemaal gehaald. Was er helemaal klaar mee.
Wat is dat dan? De associatie van een drankje met een stukje ontspanning? Een feestje? Gezelligheid? Hmmmm, je kunt toch ook ontspannen met een frisje. Eten smaakt ook prima zonder een wijntje maar toch… Ik vergelijk het wel eens met ‘aan de lijn doen’ of ‘gezond bezig zijn’: een appel smaakt en kraakt heerlijk maar kan niet op tegen de ‘kraak’ van chips. Zoutarm is prima te doen, er zijn heerlijke kruiden maar die kunnen niet op tegen een beetje zout.
Dus: fris is prima en lekker maar mist net dat extra beetje pit.
Ik kan zeker ook lachen en plezier maken met een alcoholvrij biertje. Als er iets zou zijn dat alcoholvrij het pittige van alcohol heeft ben ik de eerste die het koopt. Tot dan weet ik dat het mij voornamelijk om de pit gaat die de alcohol, net als het zout in het eten, aan de smaak van een drankje geeft.
Dat is dan wel weer een prettig weetje.
En nee, ik ben zeker niet gestopt met drinken van alcohol. En ja, ben zeker van plan weer mee te doen met de veertig dagen uitdaging.
Even je lijf resetten en even weer de puntjes op de i zetten: waarom drink je ook alweer?
Oh ja: geniet met mate!
Het bericht Marian Kodden gaat veertig dagen passen voor alcohol verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Marian Kodden gaat veertig dagen passen voor alcohol verscheen eerst op Salland TV.