Nieuwleusen helemaal gewend aan windmolens

Er is veel scepsis tegen windmolens, maar in Nieuwleusen staan ze er al tien jaar. Toegegeven, dat is toen niet zonder slag of stoot gegaan. Maar de Dalfser gemeenteraad heeft onlangs voor nog twee molens erbij gekozen. Unaniem aangenomen!

Leander Broere in raadslid in Dalfsen, woont in Nieuwleusen en begeleid voor Natuur en Milieu Overijssel projecten als Masterclass Duurzame Energie (voor raadsleden), Energiebroedplaatsen (om energie-ideeën aan te zwengelen) en hij was gevraagd als energiedeskundige op een debatavond in het Raalter Hoftheater. Iemand die weet waar hij het over heeft dus als je de vraag hebt hoe dat kan dat er in Nieuwleusen gewoon twee molens erbij komen.

“Dat was tien jaar geleden we anders hoor! De provincie had gewoon drie plekken aangewezen. Nieuwleusen was tegen, maar de provincie drukte door. Een grote investeerder heeft er toen vier gebouwd hier en aan de andere kant van he spoor, waar het de gemeente Zwolle is, nog eens vier, ze doorverkocht aan een andere investeerder en de lokale gemeenschap heeft er nooit iets van terug gezien. Geen participatie, niks. Dat was in de Dalfser raad toen heel heftig. Overijssel heeft gedreigd een eventueel ‘tegen’ van de raad te overrulen en toen is de raad met een heel krappe meerderheid toch akkoord gegaan. Als je de samenleving tegen je in het harnas wil jagen, dan doe je dat zo…”

Die boosheid was vooral gericht op de politieke werkwijze, gekoppeld aan de angst voor die windmolens, kun je achteraf concluderen. “Want nu heeft de raad unaniem besloten dat er nog twee bij kunnen. Maar die twee zijn van de gemeenschap. Nieuwleusen Synergie gaat ze bouwen en beheren. Vooraf is een intensief traject doorlopen van grond kopen, regelen van vergoedingen, delen van opbrengsten, dat soort dingen. Er is uiteindelijk maar één zienswijze tegen in gediend. Eéntje maar!”

De angst voor lawaaioverlast en slagschaduw blijken in Nieuwleusen niet te gelden. “Die regels zijn ook heel streng, slagschaduw mag zo goed als niet op een woning vallen bijvoorbeeld. En dat er in Salland niet genoeg wind staat is een achterhaalde discussie. Dat geldt niet mee voor die grote molens die ze nu neerzetten.”

Vanwege de vier eerdere windmolens voorziet de gemeente Dalfsen al voor 45 procent in de eigen groene stroom. Met de twee nieuwen erbij is dat straks meer dan zestig procent.

Het bericht Nieuwleusen helemaal gewend aan windmolens verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl