Ontmoeten in het hart van Welsum

Annemieke Kiesbrink, bestuurslid van het dorpshuis Welsum vertelt over het hart van het dorp. In het dorpshuis kun je sporten, kaarten, een drankje doen in het café. Het is de plek voor activiteiten van de zang- en toneelvereniging en regionale voorstellingen. In de ‘huiskamer van Welsum’ kun je ook je verjaardag vieren. Daarnaast bruist het nu overdag van de schoolkinderen doordat obs Dijkzicht nu ook onderdeel van het dorpshuis is.

Het Bestuur, de verenigingen, een beheerder en vele vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om het dorpshuis draaiende te houden. Van schoonmaak, bardienst, onderhoud en op- en afbouw van bijvoorbeeld toneeluitvoeringen. Ook voor de houtvoorraad om gezellige en knusse avonden bij de houtkachel in ‘de huiskamer’ door te brengen wordt gezorgd.

Lustrum

In 2020 bestond het dorpshuis 40 jaar. De eerste activiteit van het jaar was het besturentoernooi waar alle verenigingen en ook de bestuurders van de gemeente aan meededen. Door corona kwam ook in Welsum alles in een ander daglicht te staan en gingen de feestelijkheden niet meer door.

Wel werd er een jubileummagazine uitgegeven ter ere van het 40-jarig bestaan. Veel mensen leverden een bijdrage aan het prachtige overzicht met oude foto’s van de bouw en activiteiten die vanaf het eerste moment plaatsvonden. Verder reed het bestuur samen met Vereniging voor Volksvermaken en Welsum 700 met een ijscokar en een draaiorgel door de straten van Welsum om muzikale gezelligheid en ijsjes uit te delen.

Omdat het dorpshuis allerlei functies heeft, was het tijdens de coronacrisis voor het bestuur lastig om scherp te krijgen waar je onder valt. Ben je horeca, sport, wat mag er nu wel of niet. Op het moment dat we in het najaar weer iets mochten doen, werden de activiteiten die mochten zoals de volleybal weer opgestart en werd een volleybalwedstrijd georganiseerd. Dat was ook gelijk weer de laatste activiteit omdat daarna alles ‘op slot’ ging.

Multifunctioneel gebouw

In maart van dit jaar opende ook de school in het dorpshuis. Doordat veel activiteiten in de avonduren plaatsvinden, zijn overdag veel ruimtes leeg. Het bestuur van het dorpshuis vond het belangrijk om de school in Welsum te behouden, voor de leefbaarheid van het dorp en de binding. Kinderen blijven bij elkaar, sporten samen en gaan naar activiteiten. Ook de buitenschoolse opvang zit in het dorpshuis. Het dorpshuis is een multifunctioneel gebouw. Het dorpshuis, de school en de brandweer zitten onder één dak. Een deel wordt gemeenschappelijk gebruikt. Zo is bijvoorbeeld de teamkamer van school ’s avonds een vergaderruimte en in de bibliotheekruimte zijn er boekenkasten voor school en senioren.

Na de zomervakantie gaan we in de praktijk ervaren hoe de verschillende functies in het dorpshuis samengaan. Het bestuur hoopt dat de opening van de school in september van dit jaar ingehaald wordt bij de viering van het 40-jarig jubileum van het dorpshuis.

Ondanks corona kon de dorpshuistuin met fietsenstalling voor het dorpshuis wel opnieuw ingericht worden. Een werkgroep met vrijwilligers toverde het geheel om in een groen schoolplein met een tuin die past bij de dorpshuistuin met veel bloemen, planten en fruitbomen. Een natuurlijke zandbak en schommels van hergebruikte materialen ontbreken niet.

Komende activiteiten

Vanaf half augustus starten de verenigingen hun reguliere activiteiten weer op. In september hoopt het bestuur het 40-jarig jubileum alsnog te vieren. We hopen weer de huiskamer met ontmoetingsfunctie te kunnen zijn met de Welsumse gezelligheid zoals wij die gewend zijn.

Powered by WPeMatico