Oyfo Techniekmuseum kindvriendelijkste museum van Overijssel!

De foto’s zijn vrij te gebruiken onder vermelding van fotograaf Jorrit Lousberg.
MV_MuseumkidsAwards_visual_def.jpg
8 november 2019

Oyfo Techniekmuseum kindvriendelijkste museum van Overijssel!

60 Nederlandse musea mogen zich Kidsproof 2020 noemen volgens duizenden Museuminspecteurs

image
Winnaars Museumkids Awards 2020

Alphen a/d Rijn, 8 november 2019 – Het Oyfo Techniekmuseum uit Hengelo is door meer dan 4.000 Museuminspecteurs verkozen tot hét Kidsproof Museum van Overijssel! “Je mag overal op knopjes drukken en er zijn heel veel verschillende spelletjes om te spelen”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur. Ruim 12.000 keer werden alle Nederlandse musea het afgelopen jaar onder de loep genomen door de Museuminspecteurs (t/m 12 jaar).

60 musea, verspreid over het hele land, mogen zich komend jaar Kidsproof noemen. Het NEMO Science Museum (uit Amsterdam) werd verkozen tot het kindvriendelijkste museum van heel Nederland. De musea ontvingen deze titel vandaag tijdens de Museumkids Awards in het Archeon te Alphen a/d Rijn. Te midden van de top-10 Museuminspecteurs reikte presentatrice Kim-Lian van der Meij de prijzen uit. Na de Museumkids Awards is meteen het 9e inspectieseizoen gestart, dat tot en met 25 oktober 2020 loopt.

Naast de 60 Kidsproof Musea is ook de Museuminspecteur van het Jaar bekend gemaakt: Mpho (11 jaar) uit Spijkenisse. Zij verdient de titel vanwege haar inhoudelijke inspecties op museumkids.nl: “Mpho geeft heel positieve en bruikbare feedback. Zo zegt ze bijvoorbeeld dat het fijn zou zijn als de openingstijden worden verruimd zodat je na school nog naar een museum kunt en dat het fijn zou zijn als er meer familieaanbod zou zijn”, aldus het juryrapport.

Tijdens de Museumkids Awards is ook de Museumeducatie Prijs uitgereikt. Een tweejaarlijkse prijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om samenwerkingen tussen basisscholen en musea in het zonnetje te zetten. De hoofdprijs van € 45.000 is voor het Sint-Maarten Debat van Museum Catharijneconvent oa. in samenwerking met CBS De Wegwijzer uit Zeist. Het geldbedrag is bedoeld om bijzondere en vernieuwende projecten met het museale veld te delen en navolging ervan te stimuleren. Het project Wie ben ik, wie was jij? van het Nationaal Archief ism Basisschool De Ark uit Den Haag ontving de tweede prijs van € 5.000.

Over de Museumkids Awards
Het overzicht met alle Kidsproof musea staat op museumkids.nl. Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving.

De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. Musea met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 8 zijn het daaropvolgende jaar Kidsproof. Museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘Museuminspecteur van het jaar’. Want een sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generaties.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Oyfo Techniekmuseum kindvriendelijkste museum van Overijssel! verscheen eerst op Salland TV.