Padel, behoorlijk anders dan tennis

Bron: Wikipedia

Deze combinatie van tennis en squash wint steeds meer aan populariteit in ons land, maar zo populair als in landen als Mexico en Spanje is het nog niet. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijk zakenman in Acapulco. Bij gebrek aan ruimte voor een tennisbaan, bedacht hij deze racketsport, waarvoor minder ruimte nodig is. Het speelveld is ongeveer 25% kleiner dan een tennisveld.

In Europa is de sport vooral in Portugal en Spanje populair. Vanwege de hitte wordt er minder overdag gesport , ege de hitte maar ja zodra er weer wat verkoeling is, de baan op. En die zijn in bijna ieder Spaans dorp te vinden. Spanje en Argentinë blijven voorlopig de padel-toplanden. Ook in Nederland weten steeds meer mensen de sport te waarderen.

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien een van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren. De sport wordt zowel recreatief als competitief beoefend.

Volgens trainer Marc Beunk van Padelbaan Zwolle is de sport zo populair dat banen snel bezet zijn. 38 jaar lang is hij eigenaar geweest van een tennisschool en werpt zich nu op de padelsport, die zo sterk groeit, dat er nieuwe banen bij moeten komen. Maar meer dan 20 euro vragen voor baanhuur wil Marc niet graag. “Het moet geen elitesport worden” Het is allang fijn dat de sport zo toegankelijk is geworden, Waarom is de sport volgens hem zo populair?

“Het is een sport die je ook bij lagere temperaturen buiten kunt beoefenen.”
Het is ook een sport die mensen snel onder de knie hebben, de regels zijn duidelijk en de slagkracht is bij recreatief gebruik minder hard en dus minder blessuregevoelig dan bij tennis, ” aldus Marc.

Ook Bob Dubbe, trainer van Padelvereniging bij De Scheg is enthousiast. “Bij tennis maak je meer meters, maar bij padel heb je langere rally’s. Dat maakt de sport dynamisch. In Deventer maken ze gebruik van diverse banen, o.a. bij sportpark Borgele en Colmschate. Er wordt al op wedstrijdniveau gespeeld. “Voetballers en hockeyers spelen dit graag om lekker te ontspannen, en het is altijd gezellig met meerder mensen op de baan.”
Op de vraag of het een ingewikkelde sport is, antwoordt hij: “het is een hele tactische sport, dat maakt het juist zo interessant. De sport trekt veel bezoekers uit Salland. Halverwege volgend jaar is de verwachting dat er een baan in Luttenberg komt. De initiatiefnemers hiervan wachten momenteel op de vergunning. Dan kunnen we ook dichterbij huis deze leuke sport gaan beoefenen.