Verdachte van moorden in Zwolse McDonald’s gaat aangifte doen tegen zoon van slachtoffer

Door Peter Denekamp

Veysel Ü. (33) uit Rozendaal, de man die de broers Ali (57) en Huseyin (62) Torunlar doodschoot in het restaurant van McDonald’s Zwolle-Noord, gaat aangifte doen tegen de zoon van Ali Torunlar. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een pro-formazitting in de Zwolse rechtbank. Zijn advocaten stellen dat hij Ü. afperste en bedreigde.

Ü. besprak op 30 maart vorig jaar rond 17.00 uur een zakelijk probleem met de twee broers in het restaurant. Een uurtje later stond hij op om koffie te halen. Hij rekende af, liep terug naar het tafeltje en trok zijn wapen. Elf kogels werden afgevuurd, het ene slachtoffer werd vijf keer geraakt, het andere zes keer. De beide broers overleden ter plekke. De bezoekers van het restaurant vluchtten in paniek het restaurant uit, hun jassen, tassen, kinderrugzakjes en babypoppen achterlatend. Ü. maakte gebruik van de paniek en rende met de mensenmassa mee naar buiten. Hij sloeg op de vlucht, maar meldde zich later die avond op het politiebureau in Deventer. Daar bekende hij direct de schutter te zijn geweest.

Volgens Michel van Stratum en Esther Blok, de advocaten van Ü., stond hun cliënt onder extreme druk. De bedreigingen geuit door de zoon van Ali zouden Ü tot wanhoop hebben gedreven en dat resulteerde in de fatale schietpartij. De officier van justitie erkende vandaag in de rechtbank dat de zoon Ü heeft bedreigd. Hij voegde eraan toe dat er tijdens het onderzoek niets is gevonden waaruit blijkt dat de slachtoffers Ü. zouden hebben bedreigd. Wel zijn er getuigen die Ali als ’the good guy’ bestempelen en Huseyin als een zeer integere man. Het OM vindt dan ook dat het in deze strafzaak moet draaien om de vraag of Ali en Huseyin Ü. hebben bedreigd.

De zoon om wie het gaat verblijft momenteel nog in Turkije, maar hij heeft laten weten binnenkort naar Nederland te komen. Hij zal worden verhoord omdat hij een financieel geschil had met Veysel Ü. De advocaten van Ü. verzochten de rechters om meerdere door de zoon van Ali afgeperste ondernemers te mogen horen. Uit die verklaringen zou dan moeten blijken hoe groot de druk op Ü. is geweest. De rechtbank wees de verzoeken af omdat ze onvoldoende van belang zijn voor de strafzaak tegen Veysel Ü.

Ü., die vandaag niet aanwezig was in de rechtbank, wacht in zijn cel tot er een plek voor hem is in het Pieter Baan Centrum. Daar zal hij gedurende zeven weken worden geobserveerd door psychiaters en psychologen, die vervolgens een eindrapport opmaken over de psyche van Ü. Op 6 juli volgt er opnieuw een pro-formazitting. De rechters lieten vandaag weten dat de inhoudelijk behandeling eind dit jaar, op 28 en 30 november, zal plaatsvinden.

Powered by WPeMatico