Bestuur gemeente Olst-Wijhe wil leges gastouderopvang verlagen

Gastouderopvang is een belangrijke, flexibele vorm van opvang waaraan veel ouders behoefte hebben. Helaas neemt het aantal gastouders in de gemeente Olst-Wijhe af. Daar wil het college van B&W wat aan doen. Daarom stelt zij de gemeenteraad voor de leges voor gastouderopvang te verlagen.

Gastouderbureaus KOOS en De Bieënkorf dienden bezwaar in tegen de hoogte van de leges voor het aanvragen van de exploitatie van een gastouderopvang. Beide bureaus maken zich zorgen over de afname van het aantal gastouders in de gemeente. Er stoppen gastouders terwijl er geen nieuwe bijkomen. Ook tijdens de coronacrisis levert dat problemen op bij de opvang van kinderen. KOOS en De Bieënkorf vermoeden dat het uitblijven van nieuwe aanmeldingen onder andere te maken heeft met de hoogte van de leges. Wethouder Marcel Blind: “Goede kinderopvang is een voorwaarde voor veel werkende ouders. Ouders in bepaalde beroepen zijn mede afhankelijk van flexibele opvang bij een gastouder. Als er een tekort dreigt en wij daarin kunnen helpen, doen we dat graag. Daarom stellen wij de gemeenteraad voor de leges te verlagen om zo inwoners die twijfelen om gastouder te worden door de kosten te stimuleren om de stap te zetten.”

Inwoners die gastouder willen worden of nog twijfelen, kunnen contact opnemen met KOOS of De Bieënkorf. Zij geven graag meer informatie.

Het bericht Bestuur gemeente Olst-Wijhe wil leges gastouderopvang verlagen verscheen eerst op Salland TV.