Driekwart van de Nederlanders vindt boerenacties te ver gaan

Bron: RTVOost. Door: Pepijn v/d Brink
Foto: Boeren blokkeren verkeersplein Zwolle.© News United / Stefan Verkerk

Driekwart van de Nederlanders vindt de acties van boeren te ver gaan. Vooral het thuis opzoeken van politici (78 procent) en het kappen van bomen (77 procent) worden afgekeurd. Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van RTV Oost.

Boeren zijn boos over het stikstofbeleid, waar de Tweede Kamer gisteren mee instemde. In aanloop én na die stemming over het stikstofplan, voerden boeren actie. Daarbij schuwden ze harde en intimiderende protesten niet.

Zo stonden boze boeren gisteravond opnieuw op de stoep bij stikstofminister Van der Wal in Hierden (Gelderland), en braken ze daarbij zelfs door de politiebarricade heen en gooiden ze met vuurwerk. Ook Kamerlid Derk Boswijk (CDA) werd thuis opgezocht, al was hij op het moment dat dat gebeurde niet thuis. Omdat zijn kinderen van 4 en 7 jaar wél thuis waren, besloot Boswijk de komende dagen thuis te blijven. En dan zijn er nog de hooibalen die in brand werden gestoken, de bomen die werden omgezaagd en de snelwegen die werden geblokkeerd.

Begrip voor acties

Dát boeren acties voeren, daar hebben veel mensen (77 procent) wel begrip voor. Maar veel van die acties gaan Nederlanders dus te ver, blijkt uit de peiling die RTV Oost liet uitvoeren. Politici thuis opzoeken is dus voor ruim driekwart (78 procent) van de mensen een brug te ver, en dat geldt ook voor het uit protest kappen van bomen.

Het leegspuiten van mestwagens is voor zes op de tien mensen een no go, net als het in de fik steken van hooibalen. Het blokkeren van snelwegen vindt ongeveer de helft nog wél kunnen. 11,5 procent van de respondenten vindt de acties helemaal niet te ver gaan.

Meerderheid: de-escalerend optreden

Bijna vier op de tien Nederlanders (37 procent) vindt dat de politie moet ingrijpen, óók bij acties die enkel overlast geven – zoals het blokkeren van snelwegen. Zes op de tien vindt het beter om de-escalerende op te treden, en alleen in te grijpen als de situatie echt dreigend wordt.

Van de ondervraagden geeft veertig procent aan achter het huidige stikstofbeleid te staan, waarbij de uitstoot gemiddeld met veertig procent naar beneden moet. Nog eens zo’n veertig procent vindt dat de stikstofuitstoot omlaag moet, maar minder dan nu. Twintig procent verwerpt het stikstofbeleid.

RTV Oost liet onderzoeksbureau Kien een representatief onderzoek houden over hoe mensen aankijken tegen de boerenacties en het stikstofbeleid. Het gaat om een landelijk onderzoek. De ondervraagden vormen een gewogen afspiegeling van de samenleving op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.