Expositie Woord wordt beeld, beeld wordt boek

Van zaterdag 9 juli tot en met zondag 21 augustus is in de Deventer Bergkerk een expositie over taal en boeken in de kunst, samengesteld door Rob Smolders. De opening is op vrijdag 8 juli om 19.00 uur.

De tentoonstelling brengt een grote verzameling boeken en tijdschriften bij elkaar, gemaakt en vormgegeven door beeldend kunstenaars. Soms als gelegenheidsuitgave voor een gedicht. Maar dikwijls bevatten kunstenaarsboeken helemaal geen tekst en zijn het juist kunstwerken, geschilderd, getekend of ruimtelijk vormgegeven, met de structuur van pagina’s in een band.

Er zijn ook oude boeken te zien waarvan de pagina’s zijn beschilderd, of waarin delen van de tekst zijn weggesneden zodat enkel fragmenten of losse letters overblijven. En boeken waarin de tekst danst over de pagina, waarvan de pagina’s openvallen tot een miniatuur kerstboom, met een omslag van bubbeltjesplastic, met een tekst van knopen in plaats van woorden.

Het boek is een rijke inspiratiebron voor kunstenaars en hetzelfde geldt voor de taal. Aan de wanden van de kerk hangt werk van vijf kunstenaars: van Anton Heyboer een aantal vroege etsen en enkele grote schilderingen op karton. Hans van Hoek toont een zestal bladen uit de serie Songlines met teksten van Amerikaanse songwriters. Reinoud van Vught presenteert een serie surrealistische potloodtekeningen met als uitgangspunt korte uitspraken van zijn gehandicapte zoon. Van meester-drukker Ben Joosten is er een aantal letterdruksels op grote formaten. Fotograaf Gijs Dragt toont foto’s van oude legervliegtuigen waarvan de sjabloonbelettering leest als boodschappen van een andere planeet.

Woord wordt beeld, beeld wordt boek: deze tentoonstelling in boekenstad Deventer geeft een andere kijk op het boek en de taal.

9 juli t/m 21 augustus 202
Bergkerk, Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer

Toegang is gratis.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur.

De expositie is samengesteld door Rob Smolders in opdracht van Evenementenbureau dEVENTer.