Gezellige voorleesactiviteiten in Sallandse bibliotheken

Van 23 januari tot en met 2 februari 2019 zijn de Nationale Voorleesdagen: dé gelegenheid om te ontdekken dat de bibliotheek ook veel te bieden heeft voor baby’s, peuters en kleuters. Om voorlezen te stimuleren, organiseert de Bibliotheek Salland feestelijke activiteiten rond het Prentenboek van het Jaar 2019: Een huis voor Harry van Leo Timmers.

Familievoorstellingen

In de bibliotheeklocaties in Olst en Raalte zijn er voorstellingen voor kinderen tussen 2,5 en 6 jaar en hun ouders. Een huis voor Harry gaat over de dikke kater Harry, die liever niet naar buiten gaat. Als vlinder Vera hem verleidt om toch samen buiten te spelen, raakt Harry haar kwijt en moet hij op zoek naar een nieuw huis. Poppentheater Kletskous presenteert speciaal bij dit verhaal de voorstelling ‘de Poezenblues’. De voorstelling in Olst is op zaterdag 19 januari om 11.00 uur, in Raalte op zaterdag 26 januari om 11.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt! Aanmelden kan in de bibliotheek, per telefoon 0572-363637 of per e-mail via educatie@bibliotheeksalland.nl. Een kaartje kost €3,50.

Voorlezen aan peuters en kleuters

Heinose peuterspeelzalen zijn uitgenodigd voor de voorstelling ‘Hé, waar ben ik?’ door Smoespot Theater, eveneens geïnspireerd op het boek Een huis voor Harry. Peuters van alle Sallandse opvanglocaties van KOOS krijgen bezoek van studenten van de opleiding Onderwijsassistent van Landstede die het Prentenboek van het Jaar komen voorlezen. Op een aantal basisscholen komt een leesconsulent namens de Bibliotheek voorlezen in de kleutergroepen.

Vaste activiteiten

Naast deze extra feestelijke activiteiten tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er ook vaste voorleesactiviteiten in de bieb. Zo is er wekelijks een voorleesuurtje tussen 10 en 11 uur, in Raalte op de vrijdag en in Olst op de woensdag. Vrijwilligers lezen dan een boekje voor aan de kleintjes. Daarnaast kan de VoorleesExpress gezinnen waar nog niet wordt voorgelezen of waar ouders dit lastig vinden voor een langere periode ondersteunen. Hierbij komt wekelijks een vrijwilliger aan huis om taal en lezen in het hele gezin te stimuleren door uit boeken voor te lezen.

Welkomstcadeautje

Kinderen tussen de 2 en 6 jaar die tijdens de Voorleesdagen lid worden van Bibliotheek Salland in Olst, Wijhe, Heino of Raalte, ontvangen een lief welkomstcadeautje: een voorleesknuffeltje van dikke kater Harry uit het Prentenboek van het Jaar. Het lidmaatschap is voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar gratis. Met een pasje van de Bibliotheek Salland kunnen boeken en andere materialen bij alle bibliotheken in Overijssel worden geleend.