Holtgräve-orgel in de Lebuinuskerk wordt officieel in gebruik genomen

Op vrijdagavond 14 september aanstaande wordt met een feestelijk concert het gerestaureerde Holtgräve-orgel in de Lebuinuskerk te Deventer officieel in gebruik genomen. Dit beroemde orgel heeft in het afgelopen jaar een grondige restauratie ondergaan waarbij het orgel zijn glans en pracht heeft herkregen. Tijdens een concert met medewerking van een speciaal voor de gelegenheid samengesteld Holtgräve-orkest wordt het orgel op een bijzondere wijze gepresenteerd aan het brede publiek. Een unieke kans op dit prachtige gerestaureerde orgel te komen beluisteren in de magistrale ambiance van de Lebuinuskerk.

In het concert spelen Wim Diepenhorst (orgeldeskundige van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Kirstin Gramlich (cantor-organist van de Lebuinuskerk) afzonderlijk en gezamenlijk op het Holtgräve-orgel, met als feestelijke afsluiting het ‘Concert pour orgue, cordes et timbales’ van Francis Poulenc samen met het Holtgräve-orkest onder leiding van Hebe de Champeaux.

Niet vaak wordt een restauratie van een orgel van deze omvang uitgevoerd. Het werk dat is uitgevoerd door orgelmakerij Reil met medewerking van vele deskundigen heeft dan ook geruime tijd in beslag genomen. De restauratie is in drie video’s vastgelegd waarvan de eerste twee reeds op internet (www.lebuinuskerk.nl) te vinden zijn. De totale film zal op DVD na afloop van het concert ter plaatse verkrijgbaar zijn.

Mis deze unieke kans niet en kom op vrijdagavond 14 september naar de Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 38, 7411 KV te Deventer. De aanvangstijd van het concert is 20:30, de kerk is open om 20:00 uur. De toegang is vrij en giften zijn welkom. Dit concert wordt georganiseerd door Protestantse Gemeente Deventer in samenwerking met Stichting Lebuinusconcerten en Stichting Erfgoed Lebuinuskerk.