Luttenberg 700 wint Goudhaentje 2018

Luttenberg 700 is het Goudhaentje 2018. Dit maakte burgemeester Martijn Dadema vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Raalte bekend. De tweede plaats was voor het zelfregiecentrum, de Plaskerk eindigde op de derde plek.

Luttenberg 700 ging met het Goudhaentje én de cheque van 1000 euro naar huis. Luttenberg 700 is volgens de jury een mooi voorbeeld van inwonersparticipatie. ‘Er is door betrokken inwoners veel werk verzet om Luttenberg op de kaart te zetten. Ook de komende jaren worden nog de vruchten geplukt van de diverse inspirerende projecten.’

Tweede en derde plaats

De andere finalisten waren het Zelfregiecentrum Raalte en ‘de Plaskerk en haar omgeving’. Het Zelfregiecentrum dat op de tweede plek eindigde en een bedrag van 500 euro won is een ontmoetingsplek voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het centrum biedt ruimte om zelf activiteiten op te starten en te organiseren.

De Plaskerk heeft het afgelopen jaar laten zien hoe je de kerk laagdrempelig kunt maken en een breed publiek aan kunt spreken. Rondom de restauratie van de secco’s (schilderingen in de kerk) en het verhalenproject, waarbij verhalen uit de omgeving werden opgehaald, hebben ze dit op een mooie manier aangepakt. Als stimulering ontvingen zij een cheque van 250 euro.

Publieksstemmen

Iedereen kon zijn of haar favoriete initiatief aandragen voor het Goudhaentje. Uit alle negen dorpen zijn inzendingen binnengekomen voor nominatie voor het Goudhaentje 2018. Uit de nominaties koos de jury de nummers één, twee en drie. Daarna was het publiek weer aan zet en kon iedereen stemmen op een van de drie finalisten. De stem van het publiek telde even zwaar als de stem van de jury. In totaal zijn er 2500 stemmen uitgebracht.

De jury

De jury bestond uit: Martijn Dadema, Arnold Geerdink (Winnaar Goudhaentje 2017 met Endona Heeten), Jan Viscaal, Sylvia van der Heide (fractievoorzitter Burgerbelangen) en Tamara Toering (Plaatselijk belang Broekland).

In de keuze om de drie finaleplekken heeft de jury de volgende afwegingen meegenomen:

* Zorgt het initiatief ervoor dat onze gemeente een nog betere plek wordt om te wonen?

* Inspireert het initiatief andere mensen?

* Verdient het initiatief een extra steuntje in de rug?

* Is het initiatief origineel of onderscheidend?

* Is het initiatief geen eendagsvlieg, maar een echt blijvertje in onze gemeente