Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: bijna 479.000 keuzes ingevuld door Overijsselaars

Door coronacrisis meer tijd voor invullen keuze op donorregister.nl

Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register, waarvan bijna 479.000 Overijsselaars.
Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Van alle ingevulde keuzes van Overijsselaars gaat het bij ongeveer de helft (56%) om toestemming voor het doneren van organen en weefsels met of zonder uitsluiting van specifieke organen en weefsels. Van alle Noord-Hollanders die hun keuze hebben ingevuld geeft 32% aan geen donor te willen worden. Een kleine groep (12%) laat deze keuze over aan familie of een andere bekende.

Brieven van het Donorregister
Volwassenen die nog een keuze moeten invullen in het Donorregister, ontvangen een brief met de vraag dit alsnog te toen. Het gaat om bijna 7 miljoen brieven. Daarom gebeurt dit stap voor stap. Inwoners van Overijssel ontvangen in februari de brief. Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede brief. Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt hier een brief over. Je kunt je keuze altijd veranderen.

Het bericht Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: bijna 479.000 keuzes ingevuld door Overijsselaars verscheen eerst op Salland TV.