OM eist straffen tegen Apeldoorners voor hennepteelt

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen gevangenisstraffen geëist tegen drie mannen van 51, 49 en 36 jaar uit Apeldoorn. Volgens de officier van justitie vormde het drietal een criminele organisatie, die tot doel had om hennep te kweken. De mannen zouden betrokken zijn bij vijf kwekerijen: drie in Apeldoorn, één in Steenwijk en één in Lochem.

Het onderzoek naar de mannen begint in december 2013 met het aantreffen van een afgebroken hennepkwekerij in een bedrijfspand aan de Elzenbroek in Steenwijk. Hier vindt de politie plantenbakjes en andere kwekerij benodigdheden. Op 8 januari 2015 ontdekt de politie aan de Linie in Apeldoorn een hennepkwekerij met 322 planten. De woning wordt door de 51-jarige verdachte verhuurd aan de 49-jarige verdachte. Er zou twee keer geoogst zijn. De 51-jarige man zou geprofiteerd hebben van de oogsten en zijn medeverdachte hoefde hem twee maanden geen huur te betalen.

Als de politie op 14 januari 2015 een deurwaarder assisteert bij een ontruiming van een woning aan de Violieren in Apeldoorn, treffen zij de restanten van een hennepkwekerij aan. Hier zou twee keer hennep geknipt zijn. De 51-jarige verdachte zou ook hier de opdrachtgever en financierder zijn en de oogst hebben meegenomen.

Op 26 juni 2015 vindt de politie in een bedrijfsunit aan de Laan van de Ram in Apeldoorn een hennepkwekerij met 91 moederplanten en bijna 1000 hennepstekken. Tot slot wordt op 18 november 2015 een kwekerij aan de Kwinkweerd in Lochem geruimd. Op de begane grond staan 242 planten en op zolder was waarschijnlijk net geoogst. De 51-jarige man zou hier één keer een oogst hebben opgehaald.

Volgens de officier van justitie is er bij alle kwekerijen sprake van dezelfde taakverdeling tussen het drietal. De 51-jarige man geeft de opdrachten, doet de investeringen en neemt de oogst mee. De 49-jarige en de 36-jarige man bouwen de kwekerijen en de 36-jarige man verzorgt en knipt de planten. Het OM acht bewezen dat hier sprake is van een crimineel samenwerkingsverband.

De officier van justitie wees in zijn requisitoir op de gezondheidsrisico’s van overmatig cannabisgebruik, maar vooral op het brandgevaar dat bij hennepteelt ontstaat. Ook gaat achter hennepteelt vaak georganiseerde misdaad schuil, gepaard met intimidatie en geweld. Tenslotte leidt het uitgeven van het verdiende geld tot het strafbare feit witwassen. De 51-jarige man zou tienduizenden euro’s wit gewassen hebben.

Bij de strafeisen houdt de officier van justitie rekening met de rolverdeling. Tegen de 51-jarige verdachte werd een gevangenisstraf van 24 maanden geëist. Ook vordert het OM dat hij ruim 68.000 euro aan de Staat betaalt vanwege het door hem op criminele wijze verdiende geld.

De 49-jarige verdachte hoorde een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Tegen de 36-jarige verdachte werd een gevangenisstraf van 286 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, geëist en een werkstraf van 200 uur.

Het bericht OM eist straffen tegen Apeldoorners voor hennepteelt verscheen eerst op Salland TV.

Source: Salland TV