Deventer is Koekstad van oudsher! De oudste vermelding van het bakken van koek in Deventer is 600 jaar oud en stamt uit 1417. De koek was een populair product vanwege haar lange houdbaarheid en kon dan ook veelvuldig verscheept worden, eerst via de Hanze en later wereldwijd met de VOC. In de 17e eeuw werden jaarlijks 700.000 koeken uit Deventer geëxporteerd, gebakken door ruim 25 koekbakkerijen. Van alle koekbakkers in Deventer is er slecht één overgebleven: Jb Bussink. In 2018 bestaat de Deventer Koek van Jb Bussink 425 jaar (sinds 1593).
In de stadswandeling ‘Deventer Koek …indeventer!’ wandelt u langs de historie van Deventer Koek en wordt er ook stilgestaan bij muurreclames en andere uitingen van handel, nijverheid, middenstand en industrieel erfgoed in het historische centrum. In het routeboekje zijn veel historische foto’s opgenomen, die duidelijk het verschil weergeven tussen het verleden en heden.
De wandeling is mede uitgegeven in kader van het 1250-jarig bestaan van Deventer in 2018 en is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen VVV Deventer en de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). De SIED zet zich in voor het vastleggen van de industriële geschiedenis, behoud en herbestemming van industrieel erfgoed in Deventer. De stichting zorgt ervoor dat de geschiedenis toegankelijk is via boeken en andere publicaties, o.a. deze nieuwe stadswandeling.
Naast de Hanzestadswandelingen Bergkwartier, Noordenbergkwartier en de routes ‘Gevelstenen & Snijramen’ en ‘Raambuurt & Havenkwartier’ is het gidsje ‘Deventer Koek …indeventer!’ het vijfde routeboekje van de VVV Deventer.