Restauratie- en verhalenproject over bijzondere geschiedenis protestantse enclave in katholiek Raalte

De protestantse gemeente Raalte die kerkt in de 900 jaar oude Plaskerk, Stichting Archivariaat Bentinck – Schoonheten en Landschap Overijssel gaan in 2018 samen het bijzondere verhaal vertellen van een protestantse enclave in katholiek Raalte. Waar kerk, landgoed, agrarisch gebied en natuur onlosmakelijk door de geschiedenis en de verhalen met elkaar verbonden zijn. Dit prachtige project waarbij ook de inwoners van Raalte worden betrokken komt onder andere tot stand dankzij een bijdrage van de Provincie Overijssel, de gemeente Raalte, de Rabobank, de Nationale Postcodeloterij en de drie initiatiefnemers.

Fresco’s en grafstenen, woeste gronden, het laatste stukje natte heide van Salland, het Boetelerveld, en het invloedrijke landgoed Schoonheten vormen de ingrediënten van een bijzonder verhaal waar mee aan de slag wordt gegaan. De eeuwenoude fresco’s in de 900 jaar oude Plaskerk worden komend voorjaar door de protestantse gemeente geconserveerd. De fresco’s verdwenen tijdens de reformatie in de 17e eeuw achter dikke lagen kalk. Uit het archief van de familie Bentinck blijkt dat jaarlijks rekeningen werden betaald voor het witten van de muren van de Plaskerk. Pas in de 20ste eeuw werden de fresco’s weer teruggevonden. De Raalter bevolking kan meekijken tijdens de restauratie en voor de kinderen is er een aantrekkelijk lespakket gemaakt.

Geschiedenis en verhalen ophalen
Samen met vrijwilligers en inwoners van Raalte gaan we de geschiedenis uiteen zetten en verhalen ophalen en vooral ook vertellen en verbeelden. Verhalen worden opgehaald uit oude kranten, archieven en door oudere inwoners te interviewen. U kunt zich hier nu al als vrijwilliger voor aanmelden op info@landschapoverijssel.nl onder vermelding van Plaskerk.

Om inwoners en bezoekers van Raalte de verhalen en het landschap te laten beleven worden een fiets- en wandelroute ontwikkeld en zullen excursies worden georganiseerd. Dit prachtige verhaal over hoe verleden en heden van de protestantse enclave in katholiek Raalte onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn zal in 2018 ook op verschillende andere manieren worden verbeeld.

Het bericht Restauratie- en verhalenproject over bijzondere geschiedenis protestantse enclave in katholiek Raalte verscheen eerst op Salland TV.

Source: Salland TV