Rouwcirkel in Deventer tijdens Allerzielen

Extinction Rebellion rouwt om klimaat en biodiversiteit

Op maandag 2 november, tijdens Allerzielen, vormen inwoners voor het stadhuis van Deventer een rouwcirkel om aandacht te vragen voor klimaat en biodiversiteit. Dit doen zij tijdens het maandelijkse luchtalarm. Iedereen is welkom om vanaf 11:45-12:15uur hieraan deel te nemen.

De rouwcirkel wordt georganiseerd door Extinction Rebellion, letterlijk vertaald als: Verzet tegen uitsterven. Paul Hendriksen van Extinction Rebellion Deventer en omstreken: “Wij zijn gewone mensen die zich bezorgd maken. De klimaatverandering vormt een gevaar voor al het leven op aarde. Met de rouwcirkel staan we hierbij letterlijk stil.” Ieder van de deelnemers aan de rouwcirkel gaat letterlijk staan voor een uitgestorven of met uitsterven bedreigde plant- of diersoort. Ook is er aandacht voor mensen elders op de wereld die als gevolg van de klimaatcrisis door storm, overstroming of bosbrand om het leven zijn gekomen, of wiens voortbestaan wordt bedreigd door mislukkende oogsten als gevolg van steeds extremere weersomstandigheden. Mensen in landen als Brazilië en Nigeria die zijn vermoord of ‘verdwenen’ vanwege hun strijd om behoud van natuur en milieu, worden in de rouwcirkel eveneens herdacht.

Extinction Rebellion (XR) Deventer & omstreken is een van de lokale afdelingen van Extinction Rebellion Nederland. XR Nederland werd afgelopen maand door dagblad Trouw op nummer 4 geplaatst in de jaarlijks verschijnende Duurzame 100 ranglijst.


Drie eisen aan de overheid
Extinction Rebellion stelt in al bijna 80 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Tijdens het luchtalarm van begin oktober overhandigden ruim dertig inwoners een Alarmbrief met drie eisen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Burgemeester Ron König en duurzaamheidswethouder Carlo Verhaar hebben de brief namens het College in ontvangst genomen.

Meer informatie
Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer of kijkt op: www.facebook.com/XRDeventer of www.extinctionrebellion.nl .

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Het bericht Rouwcirkel in Deventer tijdens Allerzielen verscheen eerst op Salland TV.