Salland biodivers wint Samen voor Biodiversiteitsprijs

Het plan ‘Salland biodivers’ dat door de werkgroep Heel Broekland Bloeit is ingediend voor de Samen voor Biodiversiteitsprjis, is door de landelijke jury uitgekozen tot één van de prijswinnaars. De werkgroep wint hiermee 25.000 Euro om het plan uit te voeren.

Met dit bedrag gaat de werkgroep op 30-35 plaatsen in het ‘groene hart van Salland’ (rondom Broekland, Middel, Elshof, Boerhaar, Ramele.… dus in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte) kleine glooiingen maken, terugbrengen of versterken, zodat er hoogteverschillen en daarmee micro klimaat-ecosystemen ontstaan (variatie in nat, droog, zon, schaduw). Hierbij worden minibosjes geplant en zullen `stapelmuurtjes’ van snoeihout worden gemaakt voor insecten en andere dieren. Dit vormt de eerste aanzet voor een groene oase. Daarna zal de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De werkgroep hoopt dat de variatie aan planten- en diersoorten hierdoor zal toenemen.

De werkgroep Heel Broekland Bloeit bestaat uit zo’n 50 deelnemers (boeren, burgers en buitenlui). Dit voorjaar heeft de groep ruim 13.500 m2 met bloemen- en kruidenmengsels ingezaaid. De groep werkt samen met de Patrijs in Salland, Plaatselijk Belang Broekland, Duurzaam Middel, Kostbaar Salland, Salland Boert en Eet Bewust en werkgroep Boerderij Educatie Salland. Ook is er afstemming met andere groene initiatiefgroepen in de buurt. De werkgroep wil ook meedenken met de gemeente Olst-Wijhe en Raalte over natuurlijk bermbeheer, door delen van de bermen niet (of nauwelijks) te maaien.

Twee prijswinnaars in Salland

Onder de acht prijswinnaars bevindt zich nóg een Sallands project, namelijk ‘Duizend Bloemen’ vanuit Olst. Dit project is een samenwerking van burgers, boeren en andere grondgebruikers, gemeente Olst-Wijhe en (semi-)overheden die natuurherstel en duurzaam landgebruik rondom Olst willen bevorderen.

Samen voor Biodiversiteit

De prijzen zijn beschikbaar gesteld uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. In de projecten werken burgers, boeren, terrein beherende organisaties en overheden samen om de biodiversiteit gebiedsgericht te versterken. Meer informatie is te vinden op https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl.

Meer weten?
Als je meer wilt weten over ‘Salland biodivers’, kan je contact opnemen met Guus Schutte, contact . Ook kan je de uitzending Voor Mekaar (aflevering 4) kijken op RTV Oost. https://www.rtvoost.nl/tv/programma/1090/Voor-mekaar/aflevering/553529/4


Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Het bericht Salland biodivers wint Samen voor Biodiversiteitsprijs verscheen eerst op Salland TV.