Stichting behoud Luttenbergring wil 50 jaar racen vol maken

49 jaar na de eerste race op het legendarische stratencircuit richtten 5 enthousiastelingen uit Luttenberg afgelopen week “Stichting Behoud Luttenbergring” op. Het doel is om op 12 oktober wederom klassieke motoren een racedemonstratie te laten geven op de Luttenbergring.

Vooral in de jaren 70 en 80 was het bochtige stratencircuit het tafereel van spannende races met roemruchte namen als Barry Sheene, Graziano Rossi (vader van Valentino Rossi), Franco Uncini, en natuurlijk de “Grote Drie” van Nederland. Jack Middelburg, Boet van Dulmen en Wil Hartog. De Raalter Automobiel en Motorclub contracteerde destijds jaarlijks grote namen, en trokken in de topjaren soms wel 35.000 toeschouwers naar Luttenberg. Oude tijden herleven nu nogmaals.

Na het vallen van het doek in 1989, werd in 1996 opnieuw een race georganiseerd, eerst voorzichtig, maar alweer snel op nationaal niveau. Tot 2004, het doek opnieuw. Er werd niet meer geracet, competitie op de Luttenbergring op nationaal niveau met snelle motoren werd te onveilig.

Tot 2013, het jaar dat het kerkdorp Luttenberg 175 jaar bestond. Toen werd voor het eerst in jaren een demonstratie gegeven met klassieke racemotoren uit de hoogtijdagen . De nostalgie sloeg aan. 150 deelnemers stonden al snel paraat. Het circuit is enorm bekend onder oud-coureurs. De legendarische verhalen van toen leven nog steeds voort. Ook in 2014 bleek er genoeg animo. Daarna lukte het een aantal jaren door diverse omstandigheden steeds niet er een vervolg aan te geven, ondanks pogingen van diverse enthousiaste Luttenbergers en verenigingen van klassieke motorsporters.

Na herhaaldelijk vragen van diverse liefhebbers, waaronder voormalige coureurs, die hun machine graag nog eens de sporen willen geven door de fameuze S-bochten, besloten Theo Olde Hensken, Paul Heuven, Gerard Lammers, Paul Lugtenberg en Jeroen van Beek, allen uit Luttenberg, de legendarische racegeschiedenis een vervolg te geven.

“Na diverse evenementen in de afgelopen jaren willen wij nu, in aanloop naar het 50-jarig jubileum de zaken goed onderlegd aanpakken en continuïteit waarborgen. Daartoe is onlangs de “Stichting Behoud Luttenbergring” opgericht… aldus Jeroen van Beek.
Niet alleen het organiseren van een jaarlijks evenement, maar bijvoorbeeld ook het verzamelen van beeld- en geschreven materiaal voor het nageslacht behoort tot onze doelen. Anders dan voorgaande jaren willen we dit nu volledig in eigen beheer organiseren, zodat we de regie volledig zelf in handen hebben en een aantrekkelijk programma kunnen samenstellen! Gerard Lammers voegt toe: “We hebben natuurlijk eerst de aanwonenden op de hoogte willen stellen. De eerste reacties zijn positief, dus we hopen zo snel mogelijk vergunning te krijgen en de inschrijving te kunnen openen.”

“De beoogde datum voor 2019 is 12 oktober. Dat is weliswaar laat in het seizoen, maar we hebben vele lokale evenementen en andere races om rekening mee te houden. We gaan uit van mooi weer, en veel bezoekers. Wellicht kunnen we voor 2020 dan vroeger in het seizoen zitten” , aldus Theo Olde Hensken.

Het bericht Stichting behoud Luttenbergring wil 50 jaar racen vol maken verscheen eerst op Salland TV.