Veteranen voor Beiroet!

5 minuten na de explosie waren de beelden van de ramp al zo overduidelijk dat ik ben gaan bellen met het Veteraneninstituut in Doorn. Om te kijken wat wij samen konden gaan doen om te helpen. Daar is het samenwerkingsverband met stichting OVA (ondersteuning veteranen activiteiten) uit ontstaan. Met de steun van de NUV, de Nederlandse Unifil vereniging van oud-Libanongangers waar ik zelf ook lid van ben.

Vooral onder die laatste groep is de impact van de beelden groot. Ruim 9000 van hen gingen in de jaren 1979 tot en met 1985 naar Libanon om de vrede te bewaken. Voor hen is de blik van de verwoesting nu een pijnlijke herinnering aan de kapot geschoten stad van toen.  In de verschillende app groepen van de veteranen waar ik inzit ging al snel de vraag: wat kunnen wij doen? Moeten wij erheen om te helpen en kan dat? Dat is nu denk ik niet zinvol, ja je kan helpen opruimen maar daarnaast loop je misschien alleen in de weg. Dat is het laatste wat je zou willen, dus om te helpen is het beter om hier in te zamelen, geld of materiaal en dat daarheen te brengen.

Daarvoor is de actie opgezet, het binnenhalen van donaties om zichtbaar te gaan helpen. De stad Beiroet heeft ruim 2 miljoen inwoners en 10 ziekenhuizen. Daarvan zijn er 4 vernield door de explosie. Middelen en materialen op medisch gebied zijn dus hard nodig. Net als voedsel. Het land verkeerde al in een mega economische crisis en het overgrote deel van de bevolking is arm. Daarnaast vangt het land ook nog bijna 800.000 Syrische vluchtelingen op. Tel daar de corona crisis bij op. Met deze ramp erbij is het drama compleet.

Vandaar wij graag willen helpen maar niet anoniem willen geven en concrete acties willen uitvoeren. Dat past bij ons veteranen en maakt het helpen heel erg zichtbaar.

Een van de manieren is om alle gemeenten te vragen of het mogelijk is om een deel van budget 2020 bedoeld voor de lokale veteranendag te doneren. Er is bijna geen gemeente waar die dit jaar is doorgegaan. Kijk of u daarvan eenmalig een bedrag X of bv €1000 kunt overmaken naar dit veteraneninitiatief. Met 355 gemeenten kom je dan al snel 350 tot 400 duizend euro.

Misschien wil minister Bijveld wel een bijdrage doen op basis van de landelijke veteranen dag in Den Haag die ook niet plaats kon vinden? De vraag is per mail al verstuurd!

Maar ook de grote graan silo’s in de haven zijn onbruikbaar geworden. Dus boerenorganisaties in Nederland vrachten graan of pellets met meel om brood van te bakken zouden zeer welkom zijn. Zulke goederen moet je op dit moment allemaal invliegen, ook daar lijken mogelijkheden voor te zijn.

Verder veel medische verbruiksmaterialen. Er waren alleen al 5000 gewonden, veel door rondvliegend glas. Dus denk aan verbandmiddelen, hechtmateriaal, wondontsmetting, betadine, fucidin, handschoenen en mondkapjes. Zo veel meer.

Hoe kun je doneren? Ga naar de website van het Veteranen instituut of stichting OVA ( met anbi status, dus giften zijn aftrekbaar). Maak een bedrag over op NL64INGB0007649355 ten name van Stichting ondersteuning veteranen activiteiten ovv ‘actie Beiroet’

U kunt ook een mail sturen naar: beiroet@stichting-ova.nl

Wij houden u op de hoogte van hetgeen met de donaties gaat gebeuren.