Drie winnaars van de vijftiende jaarlijkse ROJA-verkiezing (Raalter Onderneming van het Jaar) bekendgemaakt

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de Sallandse Herberg vrijdagmiddag zijn de drie winnaars van de vijftiende jaarlijkse ROJA-verkiezing (Raalter Onderneming van het Jaar) bekendgemaakt; Beekman Elektro uit Raalte won in de categorie ‘Detailhandel, dienstverlening en horeca’, Hoogeboom Raalte werd uitgeroepen tot winnaar van de categorie ‘Handel en Industrie’ en het melkveebedrijf van de familie Ogink in Raalte won in de categorie ‘Agrarisch.’

Een zware en pittige klus om de winnaars te bepalen, zo oordeelde de jury die afgelopen maanden de in totaal negen genomineerde bedrijven, drie in elke categorie, bezocht. Vakmanschap, gedrevenheid, ondernemerschap, een eigen visie maar ook verbondenheid en betrokkenheid met de Sallandse samenleving werden bij alle genomineerde bedrijven volop aangetroffen.

De ROJA-winnaar in de categorie ‘Detailhandel, dienstverlening en horeca’, Beekman Elektro van Erik Beekman (voor elektro, communicatie en beveiliging) is daar een goed voorbeeld van. Het in 1972 door zijn ouders Jan en Anna Beekman (beiden zijn inmiddels overleden) gestarte bescheiden (winkel)bedrijf aan de Stationsstraat (waar de winkel in 2005 werd gesloten) maakt een enorme groei door. Eind vorig jaar kreeg Beekman Elektro namelijk opdracht voor levering van de complete technische installaties voor de nieuwbouw van Pan Oston en het E-Fulfilment Center van Jumbo op de Zegge. De omzet van het bedrijf met nu nog 13 medewerkers zal daarom fors toenemen. Beekman Elektro sponsort veel Sallandse verenigingen en organisaties onder het motto ‘Betrokken zijn als er veel vrijwilligers bij betrokken zijn.’ Eigenaar Erik Beekman geeft het goede voorbeeld; hij is zelf al tientallen jaren vrijwilliger bij veel lokale verenigingen en organisaties; van het Raalter Ondernemers Verbond (ROV) tot de Kring Raalter Werkgevers en van de vrijwillige brandweer tot Stöppelhaene.

Hoogeboom Raalte, ROJA-winnaar in de categorie ‘Handel en Industrie’ heeft een lange geschiedenis. In 1935 begon Gerhard Hoogeboom al met een bedrijfje voor landbouwmechanisatie. Zoon Marinus bouwde daarna aan de Stobbenbroekerweg een grondverzetbedrijf op dat zijn zonen Gert en Jurgen eind vorige eeuw voortzetten. Sinds 2003 is de hoofdvestiging voor de ongeveer 55 ervaren medewerkers aan de Boeierstraat in Raalte. In Zwolle (Rijnlandstraat) is sinds 2009 een derde locatie met een afvalverwerkingsinstallatie aangekocht. Het bedrijf met als motto ‘Geen opdracht zo moeilijk of hij is wel uitvoerbaar’ heeft veel gemeenten, provincies, bouwbedrijven, waterschappen en particulieren als vaste klant. Passend in deze tijd is de aandacht voor milieu en duurzaamheid. Zo zijn de twee vestigingen in Raalte dankzij zonnepanelen vrijwel energieneutraal en wordt samen met andere bedrijven in Zwolle een 6 ha. groot zonnepark aangelegd. Het overheidsstreven dat in 2050 alle grondstoffen weer volledig hergebruikt kunnen worden ziet het bedrijf als mooie uitdaging. Komende jaren wil Hoogeboom Raalte rustig doorgroeien, terwijl de vierde generatie al in zicht is.

Nog net iets ouder dan Hoogeboom is het melkveebedrijf van de familie Ogink (Wim, Marian en zoon Erik) aan de Bakenbeltsweg 1 in Raalte, de ROJA-winnaar in de categorie ‘Agrarisch’. In 1912 bouwde de opa van Wim op deze plek een nieuwe boerderij waar nu dus de derde en vierde generatie boert. Er zijn, nadat in 1997 de varkenstak werd afgestoten, zo’n 120 koeien op 85 ha (waarvan een deel in Drenthe en een huiskavel van 37 ha). De familie Ogink heeft altijd op een rustige manier voorop gelopen. Herman, de vader van Wim, had al in 1953 een melkmachine. In de afkalfstal hing al in 1982 een camera en in 2001 kreeg de familie als eerste in Raalte een melkrobot. Deze is vorig jaar vervangen door twee nieuwere exemplaren. Elk vanuit hun eigen visie streven ouders en zoon nuchter en realistisch naar een gezonde toekomst met hun inmiddels extensieve veebedrijf. Groei is niet het motto, wel een voortdurend streven naar verbetering en meer arbeidsplezier en gemak. Daarbij worden duurzame energie (zonnepanelen op het dak) maar ook het belang van de geliefde weidevogels niet vergeten. De agrarische keuzes zijn duidelijk; zoveel mogelijk eigen voer verbouwen met zoveel mogelijk eigen machines.