Varkenshouder Patrick Rodijk: “We moeten het echte verhaal vertellen”

Samen met zijn broer Sjon houdt Patrick Rodijk (45) een kleine 2000 vleesvarkens in Nieuw Heeten. Veerkracht en aanpassingsvermogen tekenen hun ondernemerschap. Sinds de jaren negentig zagen ze zich al een aantal keer gedwongen om hun activiteiten aan te passen aan veranderingen in regelgeving en in de markt. “Als ik met 500 varkens de kost kan verdienen, vind ik het ook goed.”

Sjon is deze morgen alweer vroeg op pad gegaan om bij particulieren tuinen aan te leggen en te onderhouden. “Het werk loopt voor Sjon mooi door”, vertelt Patrick terwijl hij koffie schenkt. “Door de Corona-crisis willen veel mensen hun tuin op orde hebben, dat is voor ons een geluk bij een ongeluk.” Zelf heeft Patrick zoals iedere morgen de varkens gevoerd en gecontroleerd. Daarnaast draagt hij zorg voor de boekhouding en de planning van hun werkzaamheden.

Powerband

Andere jaren verdiende Sjon een deel van zijn komen met optredens van de Powerband waar hij deel van uit maakt. Dat zit er nu al ruim een jaar niet in. “We worden gelukkig van de combinatie van werkzaamheden”, vertelt Patrick. “Daar putten we ook de kracht uit om door te gaan. Als je voor één activiteit kiest, kun je er het maximale uithalen, maar je kunt ook hard vallen. Het is ons altijd goed bevallen om verschillende dingen te doen.”

Struisvogels

Patrick besloot op zijn 16e van school te gaan om thuis te gaan werken. Z’n vader kon het bedrijf door gezondheidsproblemen niet meer draaiende houden en Sjon had net vast werk buiten de deur. Ze hadden toen 25 melkkoeien en 480 vleesvarkens. In 1990 probeerden de broers exclusieve restaurants te voorzien van struisvogelvlees. Dertig struisvogels hadden ze, maar er bleken te weinig afzetmogelijkheden. De struisvogels gingen weer weg en in 1995 de koeien ook.

Patrick: “We hebben toen rechten aangekocht voor 1400 varkens. De herstructurering van minister Van Aartsen die toen volgde heeft ons wel acht ton gekost, we werden met 33 procent gekort. Voor die periode kampten we nog met blaasjesziekte, en erna kregen we te maken met de financiële gevolgen van de varkenspest en de MKZ in Nederland. Klap op klap te boven komen valt niet mee, maar met hard werken en uiteindelijk de juiste keuzes is het gelukt.”

Voedselcoöperatie

Behalve via de grote afzetkanalen verkopen Patrick en Sjon hun varkensvlees ook aan huis en sinds vorig jaar aan de Voedselcoöperatie Heeten. “We vinden het belangrijk om mensen bij ons bedrijf te betrekken en hen het echte verhaal te vertellen. De landbouw en veehouderij zijn in Nederland goed georganiseerd en we leveren veilige producten. Supermarkten stellen hoge eisen aan onze producten, maar ze betalen er niet voor. Bovendien leggen ze de helft van hun schappen vol met producten uit het buitenland die tegen andere condities zijn geproduceerd. En die producten worden dan gepromoot onder de vlag van de Nederlandse landbouw.”

Hij vervolgt: “We krijgen hier mensen die een goed stuk vlees waarderen. We worden niet rijk van de afzet via de voedselcoöperatie, maar we vinden het belangrijk dat mensen het eerlijke verhaal horen. Zo kunnen we onze bijdrage leveren aan de toekomst van de varkenshouderij en de landbouw in Nederland. We zijn eigenlijk altijd wel gericht op onze kansen voor de toekomst, is het niet linksom, dan wel rechtsom.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl