Expositie in Salon de Praam van kunstenaar Carel Janssen 

Carel Janssen (1950) studeerde eind jaren 60 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. “Bennie Jolink van Normaal zat ook bij mij op school, hij woonde bij mij in de straat in Enschede, was overigens toen ook al een praatjesmaker.Door de contacten met mede studenten was ik een keer in Deventer geweest en vond het een verrassend mooie stad. Zodoende ben ik na de AKI in Deventer terechtgekomen.”

Carel Janssen in zijn atelier op Fortmond

Sinds zijn afstuderen (1974) is Carel werkzaam als beeldend kunstenaar. 

Lange tijd vanuit Deventer, daarna Terwolde en sinds 2008 woont en werkt hij op Fortmond, tussen Olst en Wijhe.

In 1998 vond er een grote overzichtstentoonstelling plaats van zijn werk  in de Bergkerk te Deventer. 

De uitslaande brand was in de wijde omgeving te zien

Maar op zaterdag 9 februari 2019 sloeg het noodlot toe en brandde zijn atelier in Fortmond volledig af. Meer dan tweehonderd olieverfschilderijen waren binnen een mum van tijd in de vlammenzee verdwenen. Veertig jaar werk ging zo verloren. 

De oorzaak van de brand is onbekend

Door snel optreden van de brandweer Olst, Wijhe en Wesepe konden een schuur en het woonhuis behouden blijven. Ondanks uitgebreid onderzoek is nooit duidelijk geworden wat de brand veroorzaakt heeft.

Van het atelier bleef weinig meer over

Een zware klap. Toch heeft Janssen na de herbouw van zijn atelier de draad weer opgepakt. “Na deze ramp volgde de periode met corona en dan zit je in een isolement, ik kon niet exposeren maar had alle tijd om te schilderen. Je gebruikt jezelf als model, dat is het goedkoopst en altijd aanwezig. De voorraad kon op die manier weer worden aangevuld.”

“Ik ben eigenlijk altijd al een beetje een uitzondering geweest, ik maak niet het standaard werk van portretje, landschapje. Ik hou van kunst met een knipoog. Aparte dieren zoals zebra´s en giraffen in de schilderijen, tegenwoordig kun je dat rustig klimaatverandering noemen. Zebra´s hebben een streepje voor, ze zijn mijn alter ego. Er moet vooral gelachen worden, het is allemaal niet zo serieus.”

De Lange Bisschopstraat

Tot 11 maart is zijn werk nog te zien in boekhandel Praamstra in de Lange Bisschopstraat in Deventer.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico