Orthros Medical uit Raalte hoopt op doorbraak in behandeling artrose met behulp van lama’s

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening In Nederland. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben deze ziekte. Op dit moment brengen vooral pijnstilling en fysiotherapie verlichting. Ook is een operatie soms mogelijk. Maar aan een effectief medicijn wordt hard gewerkt.

Op het platteland bij Raalte zijn onderzoekers van het biotechnologiebedrijf Orthos Medical bezig met de ontwikkeling van een middel tegen artrose. Nu al hebben veel mensen in Nederland last van die aandoening en de verwachting is dat het er alleen maar meer worden de komende jaren. Artrose is een gewrichtsziekte en die komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarom is onduidelijk. Feit is dat patiënten veel last en pijn kunnen hebben van de problemen met hun kraakbeen.

Lama

In het laboratorium in Raalte proberen wetenschappers met behulp van lama’s een medicijn te ontwikkelen. “De lama is voor ons een soort van middel. Een middel om nieuwe antilichamen te maken, die ziekteverwekkers zouden kunnen neutraliseren”, legt Marcel Karperien uit, hoogleraar aan de Universiteit Twente en ook actief bij Orthos Medical. “Als we die antilichamen uit de lama halen die vervolgens de ziekteverwekkers kunnen neutraliseren, dan hebben we in principe een behandeling voor artrose.”

De lama heeft als proefdier niet veel last van het onderzoek, vertelt Karperien. “Het is alsof die een injectie krijgt met een vaccin zoals wij met covid. Het dier voelt zich misschien een dag wat minder, maar dan gaan zijn antistoffen aan de slag.” Door bloed af te nemen kunnen de wetenschappers vervolgens de benodigde antilichamen identificeren en selecteren, om die vervolgens op grotere schaal te produceren. De lama huppelt vrolijk verder in de wei.

Testen

Zover is het nog niet, aldus Karperien en de directeur van het biotechnologiebedrijf Robert Jan Lamers. “We hopen in de loop van 2023 testen te kunnen uitvoeren op honden. Dat zijn dieren die ook vaak last hebben van artrose. Op mensen hopen we klinische tests te starten rond 2026.”

Niet alleen de onderzoekers zijn hoopvol, ook ReumaNederland is dat. Niet voor niets leent die organisatie geld aan Orthros Medical en krijgt het Sallandse bedrijf ook een miljoenenkrediet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast investeert ontwikkelingsmaatschappij Oost NL enkele tonnen in het biotechnologiebedrijf. Alle gelden moeten de introductie van een geneesmiddel versnellen.

Foto: pexels.com

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico