Acht generatoren gaan dankzij Lions en Tsjerkin naar Oekraïne

De drie Deventer Lionsclubs hebben circa veertienduizend euro gedoneerd aan hulp voor Ukraine. Dat gebeurde door regionale hulp te steunen maar ook door te doneren aan de internationale generatoren-actie van Lions.

Via twee Lionsclubs uit Deventer gaan in totaal acht generatoren naar Oekraïne. Dat gebeurt in samenwerking met de landelijke Lions organisatie die in heel Nederland inmiddels geld voor 49 generatoren inzamelde. Per generator is (inclusief vervoer) duizend euro nodig. Als gevolg van bombardementen is de elektriciteitsvoorziening in Oekraïne ernstig verstoord. De generatoren zijn vooral bedoeld voor de eigen energievoorziening van scholen, kinderdagverblijven, schuilkelders, etc. De generatoren gaan naar het centrale afleverpunt in Polen en van daaruit nemen de Oekraïense Lions de verspreiding over. De partij uit Nederland is bestemd voor het (zuid)oosten, waar de nood hoog is.

Lionsclub IJsselvallei en Lionsclub Deventer zamelden geld in voor zes generatoren; de plaatselijke stichting Tsjerkin deed daar nog eens twee generatoren bij. De Lionsclub IJsselvallei putte uit geld van eerdere acties. Diverse leden van Lionsclub Deventer stonden bovendien de compensatie van 190 euro voor de energierekening af. Na donatie voor de generatoren bleef nog ruim vierhonderd euro over. Die wordt onder meer besteed aan thermokleding voor Oekraïners. Derde club Eerder al steunde Lionsclub Deventer Zuid een regionaal initiatief voor Oekraïense vluchtelingkinderen. De opbrengst van een jaarlijkse concert (dit keer 7500 euro) kwam ten goede aan die hulp. Dankzij die gift konden voor Oekraïense vluchtelingkinderen onder meer fietsen worden gekocht, laptops en telefoons. Meer informatie over de acties is te lezen op www/lions.nl/ukraine